PlusAchtergrond

Politieke crisis in Ecuador verhard

Demonstranten in Ecuador hebben tien politieagenten gegijzeld. Terwijl de protesten steeds grimmiger worden, lijkt een uitweg uit de politieke crisis niet in zicht.

Demonstraties tegen het afschaffen van de subsidies op brandstof houden Ecuador al een week in de greep. Woensdag vielen daarbij doden.  Beeld Martini Bernetti
Demonstraties tegen het afschaffen van de subsidies op brandstof houden Ecuador al een week in de greep. Woensdag vielen daarbij doden.Beeld Martini Bernetti

De gijzeling van de agenten was apotheose van een week van steeds grimmiger protesten in Ecuador. Enkelen van hen werden zelfs gedwongen de doodskist te dragen met daarin het lichaam van Inocencio Tucumbí.

Tucumbí was een lokale leider van Conaie, de belangrijkste organisatie van inheemse volkeren van Ecuador, een van de belangrijkste krachten achter de protesten.

Die protesten, ontvlamd na het afschaffen van de brandstofsubsidies, hadden het openbare leven in Quito al lamgelegd, net als enkele olievelden, en dwongen de regering zelfs de hoofdstad te verplaatsen naar Guayaquil, de grootste stad van het land.

Op woensdag namen de protesten een dramatische wending, toen er enkele doden vielen. Hoeveel precies, twee of vijf, daarover verschillen de lezingen van demonstranten en regering, net als over de toedracht: volgens Conaie kwam Tucumbí door politiegeweld om het leven, volgens de regering door ‘een val’.

Als represaille werden de tien politie-agenten gegijzeld. Een half etmaal later, vrijdag, werden ze alweer vrijgelaten, maar dat veel demonstranten niet met de regering om tafel willen, was inmiddels wel duidelijk. “Het bloed van onze broeders is niet onderhandelbaar. Er komt geen deal met deze foute en leugenachtige regering,” aldus Jaime Vargas, voorzitter van Conaie.

Links

Maar ook president Lenín Moreno wil niet toegeven. Veel Ecuadoranen staan wel degelijk achter de hervormingen die hij sinds zijn verkiezing in 2017 doorvoert. Moreno werd verkozen op een links programma, maar toonde zich al snel vooral een pragmaticus, vergeleken bij zijn principieel linkse voorganger Correa. Om de staatsschuld en het begrotingstekort te lijf te gaan, voerde hij economische liberaliseringen door.

Maar hij lijkt zich verkeken te hebben op de weerstand die het afschaffen van de brandstofsubsidies oproept. Eerder was Conaie succesvol in het wegprotesteren van presidenten. Het speelde een rol bij het aftreden van president Bucaram in 1997, van president Mahuad in 2000 en van president Gutierrez in 2005. Pas in 2007, onder Correa, kwam er politieke rust over Ecuador.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden