Plus

Politieke chatroulette Waaromkiesjij.nl: 'De bubbels doorbreken'

Het Amsterdamse platform Waaromkiesjij.nl biedt kiezers een manier om hun politieke bubbel door te prikken. Woensdag was de lancering. Het blijkt verrassend verslavend.

Jesse Beentjes
De lancering van waaromkiesjij.nl Beeld Charlotte Odijk
De lancering van waaromkiesjij.nlBeeld Charlotte Odijk

Filterbubbels. Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne stak het woord plotseling de kop op: mensen met dezelfde politieke voorkeuren zien alleen hun eigen bubbel op sociale media.

Ook in de aanloop naar de Nederlandse verkiezingen is het woord amper weg te denken uit het publieke debat. Geïnspireerd door een klein Amerikaans chatplatform bedacht een groep Amsterdammers Waaromkiesjij.nl, dat woensdagochtend werd gelanceerd.

"Eigenlijk is het raar dat er tot op heden in Nederland geen onlineplatform was waarop mensen van verschillende politieke overtuigingen met elkaar in gesprek konden," zegt Sem Houben (25), een van de zes initiatiefnemers.

Op Waaromkiesjij.nl maak je binnen een paar stappen een profiel, geeft daarbij de partij aan waarop je denkt te gaan stemmen (zwevend kiezen is ook een optie) en binnen een paar seconden ben je in contact met iemand met een andere overtuiging. Politieke chatroulette dus, waarbij je aan de hand van stellingen als 'Zwarte Piet is racistisch' met elkaar in debat gaat.

Dramatische vioolmuziek
"We willen de bubbels doorbreken met dit platform," zegt medeoprichter Leon Horbach (25). "Daarnaast hopen we het politieke debat vanuit Den Haag naar mensen thuis te brengen." Dat debat valt of staat bij de diversiteit van de deelnemers.

Horbach: "Het is onze grootste angst dat alleen mensen die progressieve partijen stemmen bij ons komen discussiëren, daar is het debat niet bij gebaat."

Bij de officiële lancering, om half 12 in broedplaats Freedom Lab aan de Plantage Muidergracht, loopt het geen storm: een kleine twintig mensen luisteren naar een introductiepraatje door medeoprichter Ruben Treurniet (25) en bekijken het promotiefilmpje, waarin onder dramatische vioolmuziek Huub Stapel en Henk Spaan het platform uitproberen.

Online is het wel druk: al sinds de site live is, woensdagochtend om 9 uur, zijn er zo'n 3000 gesprekken gevoerd. Treurniet sluit zijn praatje dan ook af met de uitnodiging aan de aanwezigen om het vooral zelf te proberen.

Dat blijkt na thuiskomst niet alleen uiterst simpel, maar ook verrassend verslavend te zijn. In een half uur passeren een 50-jarige PVV-sympathisant uit Almere, een VVD-stemmende docent uit Nijmegen, een Leidse CDA-stemmer en een 26-jarige Amsterdammer die twijfelt tussen de ChristenUnie en GroenLinks de revue.

Geinige feitjes
De angst voor alleen progressieve gebruikers blijkt ongegrond, al is de D66-dichtheid groot. Bij het wachten op een nieuwe gesprekspartner verschijnen geinige feitjes ('De Socialistische Partij heette tussen 1972 en 1993 de Socialistiese Partij'). De stellingen gaan over de AOW-leeftijd, etnisch profileren, belastingen, softdrugs, het dragen van hoofddoeken en keppeltjes.

Het heeft wat weg van de Stemwijzer, alleen dan praat ie terug. De wil tot consensus valt op: men doet moeite om elkaar te begrijpen en een soort overeenstemming te vinden. Niet alleen is het leuk om de eigen mening uit te venten, de verleiding is al snel groot om een geheel andere politieke jas aan te trekken.

Die van Hetty, 53, SGP-stemmer uit Hengelo bijvoorbeeld. Of Maarten, SP-vedette uit Utrecht, 34. Toch is dit trollen nog best moeilijk: gesprekspartners vragen voortdurend naar uitleg van de zogenaamde voorkeur: wat begon als een grapje, is al snel een verfrissend lesje inzicht in De Ander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden