Politieke chaos in Italië om illegale kieswet

In politiek Italië is donderdag chaos uitgebroken, nadat het Constitutioneel Hof woensdagavond de kieswet ongrondwettelijk had verklaard. Forza Italia van Silvio Berlusconi en de Beweging 5 Sterren (M5S) van de komiek Beppe Grillo eisten vervroegde verkiezingen met een nieuwe kieswet.

Forza Italia vraagt zich af of de herverkiezing van president Giorgio Napolitano (foto) in april wel rechtsgeldig was Beeld epa
Forza Italia vraagt zich af of de herverkiezing van president Giorgio Napolitano (foto) in april wel rechtsgeldig wasBeeld epa

M5S kreeg bij de kamerverkiezingen in februari 'vanuit het niets' in Italië de meeste stemmen. De M5S'ers liepen boos weg toen kamervoorzitter Laura Boldrini weigerde meteen beraadslagingen over een nieuw kieswet te agenderen. 'We zijn allemaal niet legitiem', aldus een M5S'er. Forza Italia vraagt zich af of de herverkiezing van president Giorgio Napolitano in april wel rechtsgeldig was.

Ongrondwettelijk
Het Constitutioneel Hof in Rome besliste gisteravond dat de Italiaanse kieswet ongrondwettig is door het ontbreken van de mogelijkheid voor de burger om een voorkeurstem uit te brengen. Ook de 'automatische' meerderheid van het grootste politieke blok in de Kamer van Afgevaardigden is niet in overeenstemming met de grondwet.

Vooral in Berlusconi's centrumrechtse blok werden mensen met een strafblad geregeld op een hoge plaats op de kieslijst gezet zonder dat de kiezer een andere voorkeur voor iemand met dezelfde politieke achtergrond kon uitspreken. De 'automatische' meerderheid voor het grootste blok in de Kamer, dat een aantal zetels 'cadeau' krijgt, moest voor meer politieke stabiliteit zorgen en versplintering tegengaan.

Zo kreeg het centrumlinkse blok bij de verkiezingen in februari met 29,53 procent van de stemmen een absolute meerderheid van 345 zetels. Het centrumrechtse blok had met 29,18 procent bijna evenveel stemmen, maar kreeg slechts 125 zetels.

Het vonnis van de hoogste rechters moet nog worden gemotiveerd en wordt dan pas van kracht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden