Plus

Politieke Beschouwingen in senaat ook in het teken van 'uitgestoken hand'

Net als in de Tweede Kamer, zullen de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer in het teken staan van 'de uitgestoken hand'. Ook in de senaat heeft het kabinet slechts één zetel meerderheid.

Elco Brinkman (CDA): 'Toen wij in de oppostie zaten, hebben we ook niet elk voorstel verworpen.' Beeld anp
Elco Brinkman (CDA): 'Toen wij in de oppostie zaten, hebben we ook niet elk voorstel verworpen.'Beeld anp

Zelfs senatoren vinden Sinterklaas belangrijker dan hun belangrijkste debat van het jaar. Normaal gesproken komt de Eerste Kamer alleen op dinsdagen bijeen, maar deze week ­beginnen de Algemene Politieke ­Beschouwingen al maandagavond.

"Wij willen dinsdagavond ook met onze familie doorbrengen," zegt Elco Brinkman, fractievoorzitter van het CDA in de senaat.

Het debat gaat over de plannen van het kabinet voor de komende vier jaar. Frases als 'de deur van de Trêveszaal staat op een kier' en 'uitgestoken hand' zullen vaak vallen.

Als de peilingen over anderhalf jaar waarheid worden, zal de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie haar minimale meerderheid na de Provinciale Statenverkiezingen kwijt zijn. Dan is de hulp van de oppositie noodzakelijk om iets voor elkaar te krijgen.

'Verwerp niet alles'
"Ik zal een beroep doen op de op­positie om niet alles te verwerpen," zegt Brinkman. "Toen het CDA in de oppositie zat, hebben we ook niet tegen elk voorstel gestemd. Omgekeerd mogen de oppositiepartijen van ons verwachten dat we het kabinet kritisch volgen. Ik hoop dat we komende jaren goed kunnen samenwerken."

Formeel zijn de regeringspartijen niet gebonden aan het regeerakkoord. Geen senator heeft er zijn handtekening onder gezet. "Maar het is niet mijn eerste taak het kabinet te laten vallen," zegt Brinkman met een glimlach. "Mooi geformuleerd, toch?"

Daar denkt de grootste oppositiepartij PVV heel anders over. "Wij ­hebben maar één doel: dit kabinet moet zo snel mogelijk weg," zegt ­Marjolein Faber, voorzitter van de PVV-fractie in de senaat. "Als ze met een uitgestoken hand komen, zullen we die alleen aanpakken om ze van het podium af te trekken."

Premier Mark Rutte moest het in zijn vorige regeerperiode ook stellen zonder meerderheid in de Eerste Kamer. Toen sneuvelden er acht wetsvoorstellen, zoals de beperking van de vrije artsenkeuze in de zorgverzekeringswet. Het maakte het regeren soms lastig.

Bij het maken van plannen moesten Rutte en zijn ministers rekening houden met de wensen van de senaatsfracties. Zo werd er over de afschaffing van de basisbeurs bijvoorbeeld een deal gesloten met GroenLinks om te voorkomen dat het wetsvoorstel zou worden weggestemd in de Eerste Kamer.

Politiek instrument
"Als we straks onze meerderheid kwijt zijn, gaan we op dezelfde voet door als de afgelopen jaren," zegt VVD-fractievoorzitter Annemarie Jorritsma. Wel baalt ze ervan dat de Eerste ­Kamer naar haar zin te veel een politiek instrument is geworden.

"We zijn er om wetten te controleren op kwaliteit en uitvoerbaarheid. Maar de afgelopen periode werd bijvoorbeeld de nieuwe energiewet louter om politieke redenen door de oppositie weg­gestemd."

Oppositiepartij PvdA heeft alvast een wensenlijstje voor het geval het kabinet op zoek moet naar nieuwe meerderheden.

Fractieleider Marleen Barth: "Neem de btw-verhoging. Die heeft ingrijpende gevolgen voor kleine winkeliers die moeten opboksen tegen de Amazons van deze wereld. Dit kan de nekslag zijn. En de koopkracht van lagere inkomens gaat erdoor omlaag. Ik hoop op de uit­gestoken hand van dit kabinet. Die btw-verhoging moet van tafel."

Annemarie Jorritsma (VVD): 'We gaan op dezelfde voet door, ook als we geen meerderheid meer hebben.' Beeld Bart Maat/ANP
Annemarie Jorritsma (VVD): 'We gaan op dezelfde voet door, ook als we geen meerderheid meer hebben.'Beeld Bart Maat/ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden