Politiek wil actie na 'verontrustend' rapport over recherche

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) moet zo snel mogelijk stappen zetten om de recherche weer op orde te krijgen. Dat stellen oppositiepartijen D66 en SP vrijdag in een reactie op een kritisch rapport waaruit naar voren komt dat de opsporing bij de politie niet goed functioneert.

Minister Ard van der Steur zegt niet te schrikken van het kritische rechercherapport. Beeld anp
Minister Ard van der Steur zegt niet te schrikken van het kritische rechercherapport.Beeld anp

Uit de sterkte-zwakteanalyse van de onderzoekers blijkt onder meer dat er een 'fors aantal knelpunten' is bij het opsporingswerk. Er is bij de recherche een gebrek aan vakmanschap, inefficiënte toerusting en vernieuwingen kunnen niet goed worden gerealiseerd.

De politie heeft nauwelijks mensen die zijn opgeleid voor de snelle ontwikkelingen in data-analyse. Vakmanschap in de moderne opsporing ontbreekt, zo staat er in het rapport.

Judith Swinkels (D66) noemt het 'schokkend' dat de recherche door gebrek aan kennis en vaardigheden het elementaire opsporingswerk niet kan doen. "De minister moet zo snel mogelijk met een plan komen om hier de boel op orde te krijgen." Ook SP-Kamerlid Nine Kooiman vindt dat er nu actie moet worden ondernomen. "Ben klaar met de struisvogelpolitiek van de minister," twitterde zij.

'Verontrustend'
Ook coalitiepartner PvdA maakt zich zorgen. "In de strijd tegen criminelen is het cruciaal dat onze rechercheurs zijn uitgerust met de juiste training, kennis en expertise. Dit rapport is verontrustend. De PvdA wil van de minister weten wat hij gaat doen om de nationale recherche op orde te krijgen," laat Ahmed Marcouch weten.

Volgens Ockje Tellegen van regeringspartij VVD bevat het rapport 'belangrijke bouwstenen' voor het plan van aanpak waarmee Van der Steur beloofd heeft te komen. "Het is nu zaak dat zowel de korpschef als de minister de uitkomsten van dit onderzoek stevig in hun beleid verankert."

'Mooie bouwsteen'
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie is 'blij' met het zeer kritische rapport over de recherche. De aanbevelingen worden meegenomen in een plan van aanpak voor de Nationale Politie waar hij binnenkort mee komt, zei hij vrijdag na de ministerraad.

"Ik vind het een heel mooi voorbeeld hoe de politie precies heeft laten zien dat als je jezelf wilt verbeteren je open moet staan voor kritiek. En dan komt er zo'n rapport," aldus de bewindsman. Hij noemt het rapport 'een mooie bouwsteen' voor de aanpak van de politie.

Niet nieuw
Volgens de VVD-minister is de kritiek ook niet helemaal nieuw. Er gaat heel veel goed bij de opsporingsdiensten van de politie, maar is er wel versterking nodig, zei hij. Pas na de presentatie van het plan voor de Nationale Politie wil hij zeggen of de recherche er geld bij krijgt.

Vorig jaar augustus meldde Van der Steur ook al dat de kwaliteit van de opsporing bij de politie onvoldoende is. Er zijn te veel vacatures en de kennis wordt niet op peil gehouden, berichtte hij toen aan de Kamer. Hij beloofde toen onder meer extra specialisten aan te trekken op het gebied van financiële economie en cybercrime. Ook wilde hij meer aandacht voor diversiteit en opleidingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden