Update

Politiek roept minister op het matje om verkeersinfarct

Politieke partijen vinden het 'onvoorstelbaar' en 'schandalig' dat Nederland volkomen stil is komen te staan na één middagje sneeuw. Ze eisen snel opheldering van minister Schultz van Infrastructuur.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

'Dit is een brevet van onvermogen van NS en Prorail', aldus VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot. Volgens hem was het begrijpelijk dat er al snel een aangepaste dienstregeling werd aangekondigd, maar Aptroot vindt het 'onvoorstelbaar dat het zo uit de hand is gelopen'. Hij wil volgende week een debat over het optreden van NS en Prorail met minister Schultz.

Jacques Monasch van de PvdA steunt zijn VVD-collega, maar wil daarnaast ook duidelijkheid van de minister over wat zij heeft gedaan om de automobilist 'uit de kou te houden'. 'Is er voldoende gewaarschuwd, gestrooid? Zijn er voldoende noodmaatregelen getroffen?', zo vraagt het Kamerlid zich af. Met SP en GroenLinks wil de PvdA dinsdagmiddag uiterlijk een brief van de minister over de toestanden.

Begrip
Farshad Bashir (SP) en Ineke van Gent (GroenLinks) zeiden nog wel begrip te hebben voor de problemen op het spoor. 'Die zijn er ook op de weg en op de vliegvelden'. Maar ze hadden wel gehoopt dat de informatievoorziening aan de reiziger beter zou zijn. Van Gent wacht de uitleg van spoorbeheerder ProRail af. Volgens Bashir hadden NS bijvoorbeeld extra mensen kunnen inhuren om reizigers te informeren. 'Als je mensen 's ochtends al oproept om hun reis goed te plannen, moet je er in ieder geval voor zorgen dat de internetsite niet hapert.'

Arie Slob (ChristenUnie) heeft wel een 'aha-erlebnis', maar vindt het nog te vroeg om te oordelen of de beloofde maatregelen effect hebben. 'Maar het is een dag met frustratie voor veel mensen'.

CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp heeft begrip dat treinen uit de dienstregeling zijn gehaald om andere treinen door te laten rijden. 'Hoe ironisch ook, dat is heel verstandig', aldus de CDA'er. PVV'er Leon de Jong stelde negatieve ervaringen te hebben met de reizigersinformatie. Volgens hem kan die worden verbeterd en maakt NS op dat vlak een slechte beurt. Ook D66'er Kees Verhoeven twittert dat de reizigersinformatie niet goed is.

Reactie Schultz
Schultz liet vandaag weten het nog geen tijd te vinden voor een eindbalans. 'We moeten kijken wat de effecten zijn van de nieuwe methode die we nu volgen. De essentie daarvan is te voorkomen dat het treinverkeer totaal vastloopt.' Ze wees er ook op dat andere vormen van vervoer, zoals luchtvaart en wegverkeer, ook last hebben van de winterse omstandigheden.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden