Politiek reageert op voorjaarsnota: ‘Kampioen belasting heffen’

Amsterdam verhoogt de lasten om bezuinigingen en tegenvallers op te vangen. Tot ergernis van de VVD.

De Stopera. Beeld ANP
De Stopera.Beeld ANP

Oppositiepartij VVD vindt dat het college in de voorjaarsnota die woensdagochtend is uitgekomen, te weinig oplossingen biedt voor de problemen op de woningmarkt en extra handhavers. “Ook zien we veel extra regels en belastingen die de Amsterdammer rechtstreeks in de portemonnee voelt, waaronder parkeerkosten, sporten en gemeentelijke diensten,” zegt fractievoorzitter Marianne Poot. “Gelukkig gaat de gemeente haar ambtenarenbestand verder reorganiseren.” 

Volgens financieel woordvoerder Rik Torn is Amsterdam inmiddels ‘kampioen belasting heffen’. “Vooral de woningbezitter betaalt fors extra nu de WOZ-belasting, de afvalstoffen- en rioolheffing zijn verhoogd. Ook de tarieven voor gemeentelijke diensten zoals trouwen of het aanvragen van ondernemersvergunningen zijn een stuk duurder geworden, soms tot wel honderden euro’s. De bittere ironie wil dat Amsterdam onder dit linkse beleid een stad voor de rijken wordt.”

Coalitie is blij

Coalitiepartij D66 laat in een reactie weten blij te zijn dat het gemeentebestuur blijft investeren in de stad, ondanks de tegenvallers. “Door het achterstallige onderhoud bij kades en bruggen was vanaf het begin duidelijk dat het financiële plaatje rondkrijgen een zware opgave zou worden,” zegt Alexander Hammelburg. “Uiteindelijk kan er toch geïnvesteerd worden in de zaken die voor ons van groot belang zijn, zoals onderwijs en mensen aan een baan helpen.”

GroenLinks wijst op de investeringen die de gemeente doet in zorg, jeugdzorg en het aan het werk helpen van mensen in de bijstand. “Waar Den Haag blijft kiezen voor grote bedrijven en vervuilende industrie, kiest Amsterdam voor wat van ons samen is,” zegt GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma. “We gaan door met het radicaal vergroenen van de stad. In 2030 stoot Amsterdam 55% minder CO2 uit en in 2050 bijna niks meer. In 2040 is de stad aardgasvrij.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden