Politiek reageert op liquidatie: 'Meer politie nodig'

Vol afschuw wordt vanuit de politiek in Amsterdam en Den Haag gereageerd op de liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Tweede Kamer kondigt een debat aan. Vanuit de Amsterdamse politiek klinkt de roep om meer politie.

"Volstrekt onacceptabel en onaanvaardbaar," zo reageert Mark Rutte in zijn wekelijkse persconferentie op de liquidatie in Amsterdam-Noord.

'Keihard aanpakken'
Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justite) heeft het op zijn beurt over een "uiterst brutale situatie." Beiden willen er verder weinig over kwijt, om de rechtsgang niet in de weg te zitten.

Volgens Grapperhaus zet het kabinet veel extra geld in om dit soort "vreselijke acties" tegen te gaan. "We gaan deze vorm van criminaliteit keihard aanpakken."

In Amsterdam richten de politieke partijen zich tot Den Haag. Na de liquidatie klinkt de roep om meer politiecapaciteit luider dan ooit. "De georganiseerde misdaad vecht in onze buurten en straten een oorlog uit en om dat aan te pakken is extra recherche nodig," zegt GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink.

Maximale inzet
VVD-leider Eric van der Burg sluit zich hierbij aan. "Dit is een aanval op onze rechtsstaat om op deze manier familieleden van getuigen om te leggen. Er is een maximale inzet nodig, waarbij geen beperkingen mogen zijn op personeel en de financiën. Daar is echt extra geld voor nodig en dat moet het kabinet vrijmaken.''

Volgens D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig moet er "echt een vuist gemaakt worden tegen dit soort 'gang-geweld'. Dat vraagt niet alleen om meer politie en recherche, maar ook om een gezamenlijke Amsterdamse aanpak. Mijn inzet, en van vele partijen met mij, is om hier een topprioriteit van te maken."

Snel Kamerdebat over liquidaties

De Tweede Kamer heeft donderdag aangegeven snel te zullen debatteren over de liquidaties in Amsterdam. Een voorstel hiertoe van het CDA kreeg donderdag steun van alle partijen.

"Het loopt volledig de spuigaten uit in Amsterdam," zei Madeleine van Toorenburg (CDA). De Tweede Kamer wil voor het debat ook nog een brief van het kabinet over de kwestie.

Lees ook: Waarom is de broer van de kroongetuige vermoord?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden