Politiek 'ernstig misleid' bij afschaffen statiegeld

Het besluit om statiegeld op grote plastic flessen per 1 januari 2015 af te schaffen berust op onjuiste gronden. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het onderzoeks- en adviesbureau CE Delft.

ArchiefbeeldBeeld anp

Een van de belangrijkste argumenten om het statiegeldsysteem af te schaffen, was dat dit een flinke kostenbesparing zou opleveren. Maar uit het rapport blijkt dat de kosten van het huidige statiegeldsysteem ongeveer 50 procent lager zijn ten opzichte van eerdere ramingen.

De conclusies in het rapport staan haaks op de bevindingen uit 2012 van Wageningen UR (WUR), die destijds het belangrijkste argument vormden om het statiegeld af te schaffen, stelt Tomra Systems, de grootste leverancier van emballagesystemen in Nederland. Het bedrijf had CE Delft opdracht gegeven die berekeningen nog eens kritisch tegen het licht te houden.

Het rapport van CE Delft laat zien dat de kosten van het statiegeldsysteem in Nederland gemiddeld 3,0 eurocent per fles bedragen. Dat is een factor twee lager dan de eerder door WUR berekende 5,9 eurocent per fles.

Ernstig misleid
De Tweede Kamer en de gemeenten zijn volgens Tomra Systems tijdens de besluitvormingsfase in 2012 'ernstig misleid door de WUR-rapportage', die is opgesteld in opdracht van de frisdrankindustrie. 'Diverse kosten zijn stelselmatig te hoog opgevoerd en nadrukkelijk is gesuggereerd dat statiegeld een achterhaald systeem zou zijn. Het tegendeel is echter waar', zegt directeur René Hissink van Tomra Systems.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden