Politiek bezorgd om leegloop voorscholen

Nu ouders van kinderen met een achterstand massaal afhaken van de voorschool, trekken politici aan de bel. Niet alleen in Amsterdam.

Beeld anp

PvdA, SP en Groenlinks hebben een spoeddebat aangevraagd in de gemeenteraad nu blijkt dat in een half jaar honderden kinderen van de voorschool zijn gehaald nu die niet meer gratis is.

Zowel ouders met lage als middeninkomens besloten hun peuters niet meer naar de voorschool te sturen. Het aandeel peuters met een taalachterstand, 'doelgroepkinderen', slonk van 85 naar 75 procent.

Kwalijk
Volgens SP-raadslid Erik Flentge had er al veel eerder aan de bel getrokken mogen worden. "Schooldirecties en ouders wezen ons er niet voor niets op. Daar had veel alerter op gereageerd moeten worden. Dat is kwalijk."

Tweede Kamerlid Kirsten van Hul (PvdA) stelde kamervragen aan minister Arie Slob (Onderwijs) naar aanleiding van de berichtgeving in Het Parool. Ze vraagt onder meer of de minister bereid is gemeenten het voorschoolbedrag voor de laagste inkomens te laten vergoeden.

Ook Kamerlid Peter Kwint (SP) stelde vragen, mede naar aanleiding van eerdere berichten uit Rotterdam. Ook die stad merkt dat ouders hun kinderen van de voorschool halen nu die geld kost. Een kwart van de kinderen die het nodig hebben om taal en leerachterstanden in te halen, komt nu niet meer op de voorschool.

Laagdrempelig
De voorschool blijkt uit onderzoek essentieel om taalachterstanden weg te werken en wordt door zowel het college als het kabinet als belangrijk gezien. Amsterdam is jaarlijks meer dan 40 miljoen euro kwijt aan voorscholen. Om de voorschool laagdrempeliger te maken stelde wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) voor de laagste inkomens meer tegemoet te komen.

Ook wil ze de leeftijd verlagen van 2,5 naar 2 jaar, zodat kinderen al eerder naar de voorschool kunnen en wil ze het aantal uren uitbreiden van 15 naar 16. Daarvoor is nog zeven miljoen euro extra nodig.

Lees terug: Ouders halen massaal peuters van voorschool vanwege kosten

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden