Politiehuisjes horen nu bij het Amsterdamse straatbeeld

Dat de terroristische dreiging tegen Nederland substantieel is, blijft ook in Amsterdam onverminderd zichtbaar en voelbaar. 'Het blijft triest dat al die bewaking nodig is.'

Ook de politiebewaking bij de Hollandsche Schouwburg op de Plantage Middenlaan is een vast onderdeel geworden van het straatbeeld.Beeld Marc Driessen

En óf er een politieagent zit in dat 'witte huissie op poten'. De geblindeerde ramen van het bewakingshuisje op de hoek van de Noordbrabantstraat en de Kastelenstraat in Buitenveldert verraden niets, maar Janna (79) loopt met haar rollator al langer rond in deze buurt. 'Elke ochtend breng ik ze de krant, als ik zelf klaar ben met lezen.'

Geen plek in de stad waar rust en alertheid zo hand in hand gaan als in Buitenveldert. Op straat is het stil, het enige terugkerende geluid komt van vliegtuigen die, met Schiphol in het vizier, de landing hebben ingezet. 'Hier gebeurt nooit iets,' zegt Janna.

Dan valt het toch op dat er in een straal van vijftig meter rond haar een politiehuisje met bewakingscamera's, vier marechaussees met kogelvrij vest en surveillancewagen en een beveiliger in burger van Stichting Bij Leven en Welzijn (BLEW) staan. Ook midden in de schoolvakantie blijft de bewaking van de Joodse basisschool Rosj Pina en scholengemeenschap Maimonides overeind, onder meer voor de crèche, die deze periode wel open is. En omwonenden weten: als de school weer begint, wordt de inzet verdubbeld.

Logisch, vindt Janna. 'De laatste tijd zijn er wereldwijd veel aanslagen geweest. Ik heb het liever zo dan dat we hier bonje krijgen en dan achteraf moeten zeggen: 'hadden we maar...' De aanslag op het Joods Museum in Brussel die in mei vorig jaar vier levens eiste, leidde in Amsterdam tot extra veiligheidsmaatregelen rond Joodse instellingen.

De geplande afschaling in januari bleef uit na de Parijse gijzeling in een Joodse supermarkt en de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo. Na een politieschouw werd op enkele locaties in de stad de surveillerende agent vervangen door het 'structurele' bewakingshuisje.

Joodse sjoels en scholen
En ook nu, ruim een jaar na 'Brussel', is de dagelijkse bewaking onverminderd actief bij zeker een tiental Joodse sjoels, scholen en centra in met name Zuid en Centrum. Dat de zware maatregelen zo geleidelijk een vast onderdeel werden van het straatbeeld is niet prettig, zeggen omwonenden, maar angst bezorgt het ze evenmin.

In Buitenveldert-West is buurtbewoner Nathalie Löwenstein (47) met haar drie hondjes aan de wandel. De bewaking wees haar op het potentiële gevaar, maar in de praktijk groet ze overdag 'gewoon' de marechaussees die 's avonds ook in de buurt surveilleren. 'Het neveneffect is dat we in de directe omgeving minder te vrezen hebben voor inbraak. Maar het blijft triest dat al die bewaking nodig is.'

Gemeente, politie en de Joodse gemeenschap laten zich er zo min mogelijk over uit, maar de 'zichtbare en onzichtbare' maatregelen zijn in lijn met wat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) al sinds maart 2013 stelt: de kans is reëel (substantieel) dat in Nederland een aanslag zal plaatsvinden. In de laatste rapportage, van juni, wordt de dreiging nog steeds omschreven als 'complex', omdat aanslagen wereldwijd toonden dat de vijand vele gezichten kent: een individu, netwerk, sleeper cells of verward persoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden