Politieduikers in Oostenburgervaart voor moordwapen 'Pirki'

De politie zoekt in het water van de Oosterburgervaart naar het moordwapen waarmee de Amsterdamse crimineel Derkaoui van der Meijden in augustus werd doodgeschoten op de Borneokade.

De duikers in de Oostenburgervaart Beeld Het Parool
De duikers in de OostenburgervaartBeeld Het Parool

Een handvol duikers van de politie zoekt onder water naar het moordwapen, een automatisch vuurwapen. De Oostenburgervaart ligt vlakbij de Conradstraat, waarlangs de daders na de moord wegreden. Gisteren werd in Opsporing Verzocht een oproep gedaan aan getuigen.

De politie zoekt ook hangjongeren en een tweetal twintigers die mogelijk iets gezien hebben van de moord op Derkaoui (Pirki) van der Meijden. De crimineel werd op 18 augustus van dit jaar doodgeschoten op de Borneokade in Oost.

Volgens de politie zaten tijdens de schietpartij twee jongemannen van rond de 20 jaar bij de bushalte vlakbij het kinderdagverblijf waar Van der Meijden werd geschoten. Op de Borneolaan zouden mogelijk hangjongeren zijn geweest die iets hebben gezien van de schietpartij of van de daders die er op een scooter - volgens getuigen zou het om een Vespa gaan - vandoor gingen. In een uitzending van Opsporing Verzocht van vanavond roept de politie getuigen op zich te melden.

Dodelijke fout
In diezelfde uitzending wordt duidelijk dat Van der Meijden, die door vrienden Pirki werd genoemd, een dodelijke fout maakte.

Op de avond dat hij wordt geliquideerd, loopt Van der Meijden samen met een kennis op de Borneolaan in Oost. Bij het kinderdagverblijf staan twee mannen op hem te wachten die hem met een automatisch wapen onder vuur nemen. Van der Meijden, die alleen in zijn knie is geraakt, weet te ontkomen.

Vervolgens kiest hij er op de Borneolaan voor om linksaf verder te vluchten richting de Borneokade, waar ook de daders na de mislukte moordaanslag naartoe gaan omdat daar hun scooter staat. Van der Meijden loopt recht in de armen van zijn belagers die hem opnieuw onder vuur nemen. Dit keer raakt hij zwaargewond. Later in het ziekenhuis overlijdt Van der Meijden aan zijn verwondingen.

Onderwereldoorlog
De politie gaat er vanuit dat dit één van de liquidaties is geweest in de onderwereldoorlog die al aan vele criminelen het leven heeft gekost. Van der Meijden werd verdacht van betrokkenheid bij de wildwestschietpartij in december 2012 in de Staatsliedenbuurt, waarbij Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) met veel kogels werden geliquideerd. Benaouf A., het belangrijkste doelwit, ontsnapte door in het water aan het Van Bossepad te springen.

Volgens onder anderen Benaouf A. had Van der Meijden eerder die maand al de Amsterdamse crimineel Patrick Brisban doodgeschoten in Diemen. A. noemde Van der Meijden en diens beste vriend professionele huurmoordenaars.

Volgens Benaouf A. liet Van der Meijden zich inhuren door onder anderen Gwenette Martha, die zelf op 22 mei is doodgeschoten.

Derkaoui van der Meijden Beeld Politie
Derkaoui van der MeijdenBeeld Politie
null Beeld Politie
Beeld Politie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden