Politiechef slordig met topgeheim

De politiechef, commissaris Bob Quick, stapte gisteren bij de ambtswoning van premier Gordon Brown in Downing Street uit zijn auto, met in zijn hand een stapel papieren waarvan het bovenste vel duidelijk het opschrift 'Secret' had. Foto EPA Beeld
De politiechef, commissaris Bob Quick, stapte gisteren bij de ambtswoning van premier Gordon Brown in Downing Street uit zijn auto, met in zijn hand een stapel papieren waarvan het bovenste vel duidelijk het opschrift 'Secret' had. Foto EPA

LONDEN - De chef speciale operaties van Scotland Yard heeft vanmorgen ontslag genomen, nadat hij gisteren door een stomme streek antiterreureenheden had genoopt over te gaan tot overhaaste arrestaties van twaalf verdachten van het voorbereiden van een aanslag.

De politiechef, commissaris Bob Quick, stapte gisteren bij de ambtswoning van premier Gordon Brown in Downing Street uit zijn auto, met in zijn hand een stapel papieren waarvan het bovenste vel duidelijk het opschrift 'Secret' had. Het vel bevatte topgeheime informatie met namen van betrokken politiemensen, plekken waar verdachten moesten worden opgepakt en de aard van hun vermoedelijke samenzwering.

Toen Quick zich realiseerde dat hij gefotografeerd was - zoals vrijwel elke bezoeker aan Downing Street 10 wordt vastgelegd door de altijd aanwezige foto- en tv-camera's - raakte hij in paniek. De regering liet onmiddellijk een 'D-notice' uitgaan naar de media met het strikte verbod - 'om redenen van staatsveiligheid' - om de beelden in de openbaarheid te brengen.

Een paar uur later kwamen er berichten over arrestaties van twaalf mannen in onder meer Manchester en Liverpool. Het betreft in alle gevallen op één na jonge Pakistani, onder wie in elk geval twee studenten, en een Brit van Pakistaanse origine.

Volgens de Britse media had MI5, de binnenlandse veiligheidsdienst, de arrestaties pas over enkele dagen willen verrichten.

Quick gaf gisteren aanvankelijk een verklaring uit, waarin hij 'diep betreurde' dat hij een geheim document had blootgesteld aan de openbaarheid. Vanmorgen diende hij alsnog zijn ontslag in. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden