Politiechef onthult nauwe banden tussen politie en News Corp

De opgestapte Britse politiechef Paul Stephenson heeft vandaag verklaard dat 10 van de 45 perschefs van zijn departement in het verleden hebben gewerkt voor het mediaconcern News Corp. Hij zei dat tegenover een Britse parlementscommissie die is begonnen met het ondervragen van betrokkenen bij het afluisterschandaal dat Groot-Brittannië in zijn greep houdt.

Fotografen en cameramannen omringen de auto van Rupert Murdoch in Londen. Beeld ap
Fotografen en cameramannen omringen de auto van Rupert Murdoch in Londen.Beeld ap

De Lagerhuiscommissie onderzoekt de omvang van de misstanden bij de zondagstabloid News of the World, terwijl er ook een onderzoek is ingesteld naar het mogelijk betalen van agenten door journalisten.

Stephenson ontkende dat de banden tussen de politie en de krant News of the World ongepast zouden zijn. 'Ik heb begrepen dat er tien medewerkers zijn die in het verleden werkten voor News International (een onderdeel van News Corp. waar onder meer de tabloid News of the World onder viel, red.). In sommige gevallen waren dat journalisten.' Stephenson zei niets verkeerds te hebben gedaan en zou niet hebben geweten dat de krant telefoons afluisterde.

De politiechef noemde het genant dat de politie de vroegere adjunct-hoofdredacteur van NotW heeft aangenomen als PR adviseur. Hij had geen reden om Wallis in verband te brengen met het aftappen van telefoons toen hij werd aangenomen, aldus Stephenson. In 2009 werkte Wallis tijdelijk als communicatieadviseur voor de politie, in een periode dat Stephenson een nieuw onderzoek naar afluisterpraktijken bij de krant niet nodig achtte.

Ook plaatsvervangend commissaris John Yates, die net als Stephenson zijn ontslag heeft ingediend, ontkende voor de commissie iets verkeerd te hebben gedaan. Wel zei hij dat het achteraf gezien een verkeerde beslissing was geweest om het onderzoek naar de afluisterpraktijken af te blazen.

Op dit moment worden Rupert Murdoch, de baas van het mediaconcern News Corp, en zijn zoon James ondervraagd door de commissie. Zij moeten antwoord geven op de vraag wat zij wisten van illegale praktijken door journalisten die voor hen werkten. Later op de middag is Murdochs rechterhand Rebekah Brooks aan de beurt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden