Politiechef Noorwegen: Breivik is in en in slecht en uniek

De Noor Anders Breivik, die vorige week in totaal 78 mensen doodde is een sociopaat die alleen opereerde en z'n plannen meer dan tien jaar voor zichzelf hield. Dat zegt een hoge beveiligingsambtenaar vandaag.

AP/Redactie
Anders Behring Breivik. Beeld afp
Anders Behring Breivik.Beeld afp

'Het is een unieke zaak, hij is een uniek persoon. Hij is door en door slecht', zei politiechef Janne Kristiansen vandaag. Breivik claimt binnen een netwerk te hebben gehandeld en dat er andere cellen klaar staan om aan te vallen. Maar onderzoekers hebben nog geen aanwijzingen gevonden - zowel vóór als na de aanslagen - dat er sprake is van een grotere samenzwering. Het is wel te vroeg om dat compleet uit te sluiten, benadrukt Kristiansen.

'Afgaand op de informatie die we tot nu toe hebben, en ik benadruk tot nu toe, is er geen indicatie dat hij binnen een netwerk handelde of dat er andere cellen zijn', sprak de chef. Het lijkt er ook op dat Breivik zijn plannen met niemand heeft gedeeld en een gematigd en rechtmatig leven leidde voordat hij met 'uiterste precisie' aanviel.

Breivik heeft bekend een autobom te hebben geplaatst bij regeringsgebouwen in Oslo, waardoor bij een explosie in ieder geval 8 mensen werden gedood. Daarna reed hij kilometers naar het noordwesten van de Noorse hoofdstad, waar jeugdleden van de Arbeiderspartij op een eiland samen kwamen. Hij deed zich daar voor als een politieagent en begon daarna om zich heen te schieten. Hij vermoordde hen één voor heen toen ze in het water probeerden te vluchten.

Uitdaging

Volgens Kristiansen is de zaak van Breivik een nieuwe uitdaging voor beveiligingsdiensten en helemaal anders dan die van een 'solo-terrorist' die heeft getraind bij een terroristennetwerk en daarna alleen op een missie is gegaan. 'Dit zit allemaal in zijn hoofd', zei de politiechef.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden