Update

Politiechef doodde zichzelf en twee anderen

De 59-jarige recherchechef Jan Petter van het regiokorps Gelderland-Zuid heeft op 8 september zeer waarschijnlijk eerst een 50-jarige man en een 47-jarige vrouw doodgeschoten en daarna zichzelf gedood. Dat gebeurde in zijn woning aan de Weverstraat in het Gelderse Kekerdom, waar de politie ook een hennepkwekerij vond.

In het huis in Millingen aan de Rijn waar de politie zondag en maandag onderzoek heeft gedaan is ook een hennepkwekerij ontdekt. Beeld ANP
In het huis in Millingen aan de Rijn waar de politie zondag en maandag onderzoek heeft gedaan is ook een hennepkwekerij ontdekt.Beeld ANP

De drie doden hadden een driehoeksrelatie, waarbij Petter het stel financieel ondersteunde. Het beëindigen van de relatie en de geldproblemen zijn hoogstwaarschijnlijk de aanleiding geweest voor de schietpartij. Hoewel er nog een aantal losse eindjes is, is dit het meest waarschijnlijke scenario van wat er zich in de woning heeft afgespeeld.

Dat maakte het politieteam dat onderzoek doet naar het drama dinsdag bekend, op de dag van de uitvaart van de vrouw. De interne korpsherdenking van Jan Petter heeft later deze week plaats.

Afscheidsbrieven
De politie vond het dienstwapen van Petter naast zijn hand. De politiechef kwam om het leven door een schot in zijn hoofd. De andere man en de vrouw hadden schotwonden in hun lichaam en hun hoofd. Op een laptop in de woning van de politieman troffen rechercheurs afscheidsbrieven aan en een relaas over de relatie tussen Petter en de man en de vrouw uit Millingen aan de Rijn. De politie wil daar uit respect voor de nabestaanden niet meer over zeggen.

Het stel uit Millingen zat in geldnood. De 50-jarige man zat al eens een jarenlange celstraf uit voor onder andere fraude. Hij stond sindsdien onder toezicht van een curator wegens een schuld van ruim 1 miljoen euro. Maar omdat hij via constructies toch over extra geldbedragen beschikte, was hij sinds 2011 opnieuw verdachte in een strafzaak wegens fraude en bedrieglijke bankbreuk.

Hennepkwekerij
Volgens de politie had de hennepkwekerij in Kekerdom waarschijnlijk te maken met de financiële problemen. Of de politiechef door het stel gedwongen werd een plantage in zijn woning toe te staan of dat hij de opbrengst daarvan gebruikte om hen te helpen, is nog niet bekend.

De korpsleiding en de korpsbeheerder van Gelderland-Zuid hebben dinsdag 'bedroefd' gereageerd. Maar ook 'opgelucht', omdat aan de onzekerheid over de gebeurtenissen in Kekerdom nu een einde is gekomen, zo lieten zij via een woordvoerster weten. Collega's van Petter, die al tientallen jaren bij het korps werkte, zijn dinsdag persoonlijk ingelicht. Voor hen was ook opvang beschikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden