Politiechef Amsterdam definitief nieuwe NCTV

De Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg wordt definitief de nieuwe Nationaal Coördi­nator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Het Parool
Pieter-Jaap Aalbersberg. Beeld anp
Pieter-Jaap Aalbersberg.Beeld anp

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de voordracht van minister Ollongren. Aalbersberg begint per 1 februari 2019.

Hij volgt de huidige coördinator Dick Schoof op, die de functie sinds 2013 bekleedde. Schoof vertrekt naar de inlichtingendienst AIVD.

De NCTV heeft onder meer als taak het risico op terroristische aanslagen in Nederland zo klein mogelijk te maken. Aalbersberg en zijn staf moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat politie, justitie, veiligheidsdiensten en andere instanties die zich bezighouden met terrorismebestrijding, goed samenwerken en onderling informatie uitwisselen.

Aalbersberg is sinds 2011 de hoogste baas van de politie in Amsterdam. Hij had in 2014 de leiding over de missie die stoffelijke resten en bezittingen verzamelde van slachtoffers van de MH17-ramp in Oekraïne en terugbracht naar Nederland.

De Rotterdamse korpschef Frank Paauw wordt genoemd als topkandidaat om Aalbersberg op te volgen.

Islamknuffelaar
De PVV is woedend over de benoeming van Aalbersberg. De grootste oppositiepartij noemt de nieuwe NCTV onder meer een 'islamknuffelaar', omdat hij in het verleden opperde dat agenten een hoofddoek zouden kunnen dragen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden