Politiebureaus bemand

AMSTERDAM - De politiebureaus in West zijn tijdens de politieacties vrijdagochtend toch open. Enkele agenten die niet meedoen aan de staking, zullen de bureaus bemannen en bewaken.Daarmee zijn de politiebonden burgemeester en korpsbeheerder Job Cohen tegemoet gekomen. Aanvankelijk wilden de actievoerders de zeven politieposten in West nog sluiten. Dit tot onvrede van Cohen, die de actievoerders opriep de 'basale politiezorg' op orde te houden.

De politiebonden garanderen nu een kleine bemanning van elk politiebureau tijdens de acties.

''Voor dringende gevallen,'' benadrukt Harry van Rijn van politiebond NPB. ''We staan iedereen te woord en als iemand een steekpartij komt melden dan zeggen we niet: kan die niet even blijven liggen tot één uur vanmiddag? Maar als mensen zich melden om aangifte te doen van een eenvoudiger vergrijp, dan zullen we ze vriendelijk verzoeken 's middags terug te komen.''

In noodgevallen staat iedereen paraat, daar hebben de bonden nooit twijfel over laten bestaan. Niet voor niets komen de actievoerders bijeen op de Johan Huizingalaan, zegt Van Rijn, zodat ze snel ter plaatse zijn.

Voor de bewaking van de politieposten zullen altijd op zijn minst twee agenten op het bureau achterblijven. Geruchten dat volgens de politiebonden daarvoor desnoods de ME moest worden ingezet, zijn volgens Van Rijn onjuist.

Bij zijn oproep de bureaus open te houden, wees een woordvoerder van Cohen gisteren op de soms gespannen situatie in West. De bonden benadrukken dat die geen overweging was bij de beslissing om de acties in West te houden. Ook verwachten ze geen problemen met relschoppers, die in de nieuwjaarsnacht nog het politiebureau aan het August Allebéplein bestormden. ''Die liggen op dit tijdstip meestal nog in hun nest.''

In een overleg heeft het actiecomité gisteren geconcludeerd dat er altijd genoeg agenten zullen zijn die niet aan de acties meedoen. ''Zo nodig zullen mensen worden aangewezen om het bureau te bemannen,'' zegt Van Rijn. ''Dan spreken we af: Jij mag de volgende keer meedoen als we weer actievoeren.'' Maar in het onwaarschijnlijke geval dat toch iedereen wil staken, blijft de verantwoordelijkheid bij de korpsleiding, stelt hij.

Bij monde van een woordvoerder toont Cohen zich tevreden. ''Als de politiebureaus openblijven en de basale politiezorg gegarandeerd is, heeft de burgemeester geen moeite met de acties.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.