Politiebonden wijzen cao-bod af

DEN HAAG - De politievakbonden ACP en de ANPV hebben het cao-eindbod van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) verworpen.Het bod komt niet in de buurt van de looneis, was de teneur op gisteren gehouden ledenraadplegingen van beide bonden. Ze stevenen daarmee af op een nieuw conflict met de bewindsvrouw.

De op één na grootste politievakbond ACP had gisteren nog niet alle leden geraadpleegd. Er heeft alleen een Algemene Ledenvergadering plaatsgevonden. Het bestuur trekt nu het land in om alle leden te horen, maar dat lijkt slechts een formaliteit te zijn. Eind volgende week wil het komen met een eindconclusie. Dan zal de ACP zich beraden over nieuwe stappen.

De kleinere bond ANPV heeft het cao-eindbod all definitief naar de prullenbak verwezen, zegt voorzitter Ron Tournier. De leden willen dat het bestuur van de ANPV opnieuw met Ter Horst rond de tafel gaat zitten. Volgens Tournier moet de bewindsvrouw aankloppen bij minister Bos van Financiën om meer geld voor de politiemensen te vrij te maken. Ter Horst heeft echter herhaaldelijk gezegd dat er niet meer geld inzit voor de politiemensen.

Netto 200 euro

De ACP en ANPV houden vast aan hun looneis: netto 200 euro per maand erbij voor elke agent. ''Het bod van Ter Horst komt daar niet eens bij in de buurt'', aldus Tournier. De minister biedt de ruim 53.000 politiemensen dit jaar een loonsverhoging van 3,5 procent en volgend jaar nog eens 3,3 procent. Ook krijgen de agenten die 'op straat' dienst doen een eenmalige bonus van 1200 euro dit jaar en 600 euro in 2009.

De kaderleden van de grootste politiebond, de NPB, zijn gisteren ook bijeengekomen. Zij houden vooralsnog een slag om de arm, zegt voorzitter Hans van Duijn. ''We hebben besloten het eindbod schriftelijk aan onze leden voor te leggen. Ze mogen stemmen per brief.'' De NPB legt het eindbod neutraal voor, zonder voor- of tegenadvies. ''Daarom ga ik niet zeggen hoe de stemming was tijdens de vergadering'', aldus Van Duijn.

Als de leden het bod afwijzen, gaat de NPB waarschijnlijk met de andere vakbonden actie voeren, licht de voorzitter toe. Welke acties dat zijn, weet hij nog niet. Wel benadrukt hij de steun van het publiek zo lang mogelijk te willen behouden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden