Update

Politiebonden voeren actie 'zolang als nodig is'

De acties van de politiebonden voor een betere cao gaan door "zolang als nodig is".

Het Parool
Minister Grapperhaus bekijkt twee poppen van hemzelf en korpschef Erik Akerboom bij een manifestatie van politiebonden Beeld anp
Minister Grapperhaus bekijkt twee poppen van hemzelf en korpschef Erik Akerboom bij een manifestatie van politiebondenBeeld anp

Vanaf maandag schrijven vakbondsleden in de zogeheten basisteams, die het dagelijkse politiewerk doen, geen bekeuring uit maar volstaan ze met een waarschuwing.

"Er is een kans dat we de acties gaan opschroeven. Nu gaat het alleen om de basisteams, maar als we ook de collega's van verkeershandhaving oproepen worden er echt bijna geen bekeuringen meer geschreven," zei een woordvoerder van de bond ACP. Ook de NPB, ANPV en VMHP zijn betrokken.

Hoeveel agenten er precies meedoen aan de actie is niet bekend.

Intussen zijn er geen contacten tussen de bonden en het ministerie van Justitie en Veiligheid. "We hebben de acties aangezegd, maar verder is er geen contact."

Acht maanden
Politiemensen zijn boos dat de werkgever in hun ogen niet de juiste oplossing zoekt om de rooster- en werkdruk omlaag te krijgen.

De politiebonden ACP, NPB, ANPV en VMHP hebben minister Grapperhaus tot 1 juli de tijd gegeven om in te stemmen met een verbeterplan voor de politie. Dat is nog niet gebeurd.

Volgens de bonden kan deze maatregel de overheid tientallen miljoenen euro's kosten. Een dergelijke actie dergelijk duurde in 2015 liefst acht maanden.

Ook beveiligers op Schiphol voeren maandag actie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden