Politiebonden stellen minister ultimatum

De politiebonden dreigen met gezamenlijke acties als minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) niet beweegt om in de buurt van hun cao-eisen te komen. Ze hebben Opstelten gisteren een ultimatum gesteld om uiterlijk vrijdag om 18.00 uur met een CAO-bod te komen dat 'voldoende aanknopingspunten biedt' om tot een goed resultaat te komen.

ANP/Redactie
Minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten Beeld ANP
Minister van Veiligheid en Justitie, Ivo OpsteltenBeeld ANP

Vorige week meldden de bonden dat ze aan de onderhandelingstafel steeds verder verwijderd raakten van de minister. Vooral op cruciale punten komen ze steeds verder uit elkaar te liggen, aldus Van de Kamp. Het gaat dan vooral om meer inkomen voor politiemensen en het vervroegd stoppen met werken. De onderhandelingen werden daarom na drie maanden opgeschort.

'Verder onderhandelen heeft daarom nu geen nut', concludeerde voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politiebond ACP vorige week al. 'De minister is nu aan zet'.

'Het is voor ons duidelijk dat politiemensen zich onderbetaald en ondergewaardeerd voelen, gezien de zwaarte van het politiewerk', zegt Van de Kamp. 'De minister ziet dat blijkbaar anders'.

Minister Opstelten biedt de zekerheid voor alle agenten dat ze hun baan behouden, zegt zijn woordvoerder in een reactie. 'Hij wil zekerheid bieden aan alle agenten. In veel andere sectoren wordt dat allerminst gegarandeerd. De minister wil eruit komen, maar vasthouden aan een looneis van 3 procent en nog eens een structurele loonsverhoging van een schaal is in het huidige economische klimaat echt onrealistisch'.

Desgevraagd zegt de woordvoerder dat de politieagenten er de laatste tijd al 'flink op vooruit zijn gegaan'. 'De helft van alle agenten verdient 1,5 keer modaal of meer'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden