Politiebond: Per direct 2000 extra recheurcheurs nodig

De recherche komt mankracht en middelen tekort om haar werk goed uit te voeren.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Dat concludeert de Nederlandse Politiebond (NPB) in een nieuw rapport, met daarin de ervaringen van de werkvloer, waarover De Telegraaf en NOS beschikken. Volgens de NPB zouden direct 2000 extra rechercheurs nodig zijn.

'Nederland voldoet aan veel kenmerken van een narcostaat. Rechercheurs zien dat kleine criminelen zich ontwikkelen tot rijke ondernemers die zich vestigen in de horeca, huizenmarkt, middenstand, reisbureaus', staat in het rapport Noodkreet Recherche!. 'Slechts 1 op de 9 criminele groepen kan met de huidige mensen en middelen worden aangepakt.'

Niet alleen capaciteit

Volgens de bijna vierhonderd ondervraagde rechercheurs in het rapport is het percentage slachtoffers dat aangifte doet gedaald tot nog geen 20 procent.

NPB-voorzitter Jan Struijs zegt in De Telegraaf dat het "allemaal heel zorgelijk" is. Volgens hem ontbreekt het onder meer aan contact met de burgers, "doordat er te weinig agenten in de wijken zijn" en moet het 0900-informatienummer op de schop. "Er zijn honderden 'ophangers' per dag: mensen die te lang moeten wachten."

Het gaat volgens Struijs niet alleen om capaciteit. "Ik mis al jaren een goed aanvalsplan: handen uit de mouwen en aanpakken die hap."

De werkwijze binnen de politie deugt volgens hem niet. "De administratieve rompslomp is erger geworden en onnodig veel tijd gaat naar vergaderen en analyses maken," aldus Struijs.

Niet alleen Amsterdam
De Amsterdamse gemeenteraad vroeg minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus vorige week al om de hoofdstedelijke politie meer armslag te geven.

Bij een bezoek aan Amsterdam zei de minister enkele dagen later dat er over het hele land in ieder geval 480 agenten bij komen, maar dat pas daarna duidelijk wordt of en hoeveel daarvan naar Amsterdam gaan. Grapperhaus benadrukte dat niet alleen in Amsterdam om meer agenten wordt gevraagd.

'Te weinig tijd voor opsporen drugsbazen'

Eerder deze maand zei de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg dat de politie van Amsterdam te weinig toekomt aan het opsporen van grote drugsbazen. "Wij zijn voor 60 tot 70 procent met liquidaties bezig en voor de rest vooral met radicalisering en terrorisme-onderzoeken.''

Aalbersberg vindt dat er meer focus moet komen op de bovenkant van de drugshandel.

Vorig jaar zomer liet de politie criminelen lopen vanwege een schreeuwend tekort aan agenten. Alleen al in Amsterdam werden elke week tientallen dossiers op de plank gelegd, terwijl er een dader in beeld was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden