Politie zoekt 'mysterieuze' gaste kapitein Concordia

De Italiaanse politie, behept met het onderzoek naar de ramp met het cruiseschip Costa Concordia, is naarstig op zoek naar een 'mysterieuze' blonde vrouw. De dame in kwestie zou namelijk wel eens een kroongetuige kunnen zijn van de gebeurtenissen vlak voor, tijdens en na de crash.

Redactie
De gekapseisde Costa Concordia. Beeld reuters
De gekapseisde Costa Concordia.Beeld reuters

Italiaanse kranten berichtten vandaag over de vrouw, waarvan wordt aangenomen dat het om de 25-jarige Moldavische Domnica Cemortan zou gaan. Cemortan zou een half uur voordat de Concordia op de rotsen liep, op de brug in het gezelschap van kapitein Francesco Schettino gezien zijn.

Mysterie

De vrouw is een mysterie voor de onderzoekers, omdat haar naam op geen enkele lijst is teruggevonden. Noch op de passagierslijst, noch op de personeelslijst. Toch wordt door de politie aangenomen dat Cemortan in dienst van het cruisebedrijf Costa was, waarschijnlijk zonder officieel contract. De vrouw zou als aanspreekpunt voor passagiers gewerkt hebben.

Een andere optie is dat de vrouw als gast van een van de officieren aan boord meereisde. In dat geval is het normaal dat haar naam nergens voorkomt, aangezien gasten van de kapitein en zijn bemanning nooit geregistreerd worden.

Dineren

Volgens verschillende getuigen die kapitein Schettino nog gezien hebben vlak voor de crash, waren hij en de vrouw aan het diner in één van de restaurants aan boord van het schip. Daarbij zouden ze samen een karaf rode wijn gedeeld hebben.

'Schettino, gekleed in een donker uniform, was gezeten tegenover een blondine. Ze zag er heel jong uit, we dachten eerst dat ze zijn dochter was. Een prachtige vrouw, slank met mooi blond haar tot op haar schouders, gekleed in een strapless zwarte avondjurk. Ze lachten, het zag er allemaal erg gezellig uit', aldus passagier Angelo Fabbri in de Italiaanse krant Il Secolo XIX.

Gevraagd of de twee aan de wijn zaten, antwoord Fabbri: 'Ja ze dronken wijn, dat weet ik zeker. En de laatste druppel van de karaf werd uitgeschonken in het glas van de kapitein'.

Geen lafaard

Cemortan gaf volgens verschillende Italiaanse kranten eerder deze week een kort interview op een Moldavische tv-zender. In het vraaggesprek zou ze Schettino verdedigd hebben tegen de aantijgingen dat hij een lafaard is, die zijn schip voortijdig heeft verlaten. Volgens de vrouw heeft Schettino juist duizenden levens gered.

Schettino zelf heeft inmiddels Cemortans naam aan de politie doorgegeven als één van de mensen die bij hem op de brug aanwezig waren, op het moment dat de ramp zich voltrok. Dat betekent dat Cemortan een cruciale getuige kan zijn in het onderzoek naar het hoe en waarom van het ongeluk met het cruiseschip.

Schettino staat momenteel onder huisarrest. Hij wordt beschuldigd van onvrijwillige doodslag en het voortijdig verlaten van zijn schip in nood. Schettino zou een kelner aan boord van het cruiseschip een plezier hebben willen doen door een 'zeemansgroet' te brengen aan de woonplaats van de ober. Daarbij vaarde de kapitein roekeloos dicht langs de rotsachtige kust, met alle desastreuze gevolgen van dien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden