Politie zoekt man die 'verdwaasd' uit water kwam na schietpartij Staatsliedenbuurt

De op 29 december in de Staatsliedenbuurt geliquideerde Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf waren in het gezelschap van twee anderen, die tijdens de schietpartij het Van Bossepad zijn ingerend. Een Noord-Afrikaans uitziende man sprong halverwege het pad tussen woonboten het water in terwijl een blonde man verder vluchtte.

In de zwarte Range Rover die in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam onder vuur werd genomen, zaten naast de twee dodelijke slachtoffers meerdere personen. Beeld anp
In de zwarte Range Rover die in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam onder vuur werd genomen, zaten naast de twee dodelijke slachtoffers meerdere personen.Beeld anp

Toen Lkhorf en El Yazidi op straat waren neergeschoten, kwam de Noord- Afrikaans uitziende man 'helemaal verdwaasd' uit het water en mengde zich onder het publiek in de buurt van de Range Rover waarin de vier waarschijnlijk waren gearriveerd. Hij trok zijn drijfnatte jas uit en bleef rondlopen in een doorweekt T-shirt totdat een blonde man, mogelijk de ander die was gevlucht, hem wegtrok en hem meenam. De recherche is naarstig op zoek naar beide mannen.

Reconstructie
Dat meldde de politie gisteravond in televisieprogramma Opsporing Verzocht. Voor het eerst gaf de politie een gedeeltelijke reconstructie vrij van de gebeurtenissen van die avond, mede aan de hand van de hoofdlijnen uit de meer dan 180 getuigenissen die het onderzoeksteam heeft verzameld. De recherche gaat er van uit dat Lkhorf, El Yazidi en waarschijnlijk de twee andere mannen de zwarte Range Rover met Frans kenteken in de Schaepmanstraat parkeerden voor een ontmoeting met de latere schutters op de hoek van het Van Bossepad en de Van Rappardstraat, rond half elf in de avond.

Degenen met wie de vier een afspraak hebben, begonnen te schieten. Lkhorf en El Yazidi renden de Van Bossestraat in naar de Range Rover, de schutters achtervolgen hen in een zilvergrijze Audi Quatro RS4 en een zwarte Volkswagen Golf GTI - die allebei waren gestolen. De inzittenden van de Golf schoten Lkhorf al in de Van Bossestraat neer, waarna die in het ziekenhuis overleed. El Yazidi wist de Range Rover nog te bereiken en reed weg, maar vanuit de Audi werd de Range Rover in de Schaepmanstraat met onder meer kalasjnikovs doorzeefd.

Opnieuw onder vuur
El Yazidi sprong uit de auto en rende weg, maar werd opnieuw onder vuur genomen en in de Tweede Keucheniusstraat van dichtbij geliquideerd. De Audi reed op hoge snelheid de Haarlemmerweg op richting Halfweg, waarna op de kruising met de Australiëhavenweg vanuit de auto twee motoragenten met een automatisch wapen werden beschoten. Ze lieten zich in een reflex van hun motor vallen. De motoren werden door kogels geraakt, de agenten bleven ongedeerd. Nadat ze de Audi op de Bok de Korverweg in Geuzenveld hadden achtergelaten, vluchtten de inzittenden richting de J.G. Suurhoffstraat. De Audi was begin oktober in Beverwijk gestolen. De Golf werd twee dagen later uitgebrand teruggevonden op de Nico Broekhuysenweg, vlakbij de plaats waar de Audi was achtergelaten.

De recherche gaat er van uit dat die auto daar pas net was neergezet, en dat er dus nog mee is gereden in de dagen na de schietpartij.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden