Politie zoekt hulp bij onderzoek seriemoordenaar

Het coldcaseteam van de politie in Rotterdam doet vanavond een bijzonder beroep op het Nederlandse publiek om te helpen meer informatie te krijgen over de mogelijke seriemoordenaar John Sweeney, die ook in Nederland heeft toegeslagen.

Ongedateerde foto's van de Britse seriemoordenaar John Sweeney.Beeld ANP

Uniek is dat het team maar liefst zes foto's van hem vrijgeeft die zijn gemaakt in de periode 1980 - 2001. In die tijd is de inmiddels tot levenslang veroordeelde moordenaar regelmatig in Nederland geweest.

Ex-vriendinnen vermoord en gedumpt

De Brit kreeg zijn straf in Londen omdat hij twee ex-vriendinnen heeft vermoord en hun lijken had gedumpt in Rotterdam en Londen. Hij had hun hoofden en handen afgesneden. De romp van de 33-jarige Melissa Halstead werd in 1990 in de Westersingel in Rotterdam gevonden. Het lichaam van het andere slachtoffer, Paula Fields (31), werd in 2001 in een kanaal in Londen aangetroffen.

'We hebben aanwijzingen dat Sweeney nog meer slachtoffers in Nederland, Engeland en mogelijk ook in andere Europese landen heeft gemaakt', legt teamleider Rene Bergwerff van het coldcaseteam uit. 'Maar we hebben nog niet de informatie om er concrete slachtoffers bij te vinden. We hopen met het tonen van de foto's en het noemen van zijn schuilnamen dat mensen zich kunnen herinneren waar en wanneer hij in Nederland is geweest. Misschien kunnen we met die informatie andere misdrijven aan hem linken.'

Tekeningen

In het huis van Sweeney zijn door hem gemaakte tekeningen gevonden. Zo heeft hij de moord op Melissa getekend. Maar op die tekeningen staan ook andere vrouwen. 'Ons team beschikt over serieuze informatie dat hij mogelijk verantwoordelijk is voor meerdere, tot nu toe onbekende moorden in Nederland en Engeland', vertelt coördinator Ronald Meerkerk. 'We sluiten niet uit dat dit onder andere om voormalige vriendinnen van hem gaat.'

Vanaf begin jaren tachtig reisde Sweeney onder meer door Nederland. Volgens het coldcaseteam moet hij voor veel vrouwen aantrekkelijk zijn geweest. 'Het kan dan ook niet anders dan dat hij door de jaren heen veel vriendinnen heeft gehad.'

Nederlandse vrouwen

Van drie vrouwen in Nederland bestaat zeker het vermoeden dat zij contact hadden met de seriemoordenaar. In 1990 had Sweeney een paar maanden een vriendin in Amsterdam die Carina heette. Zij zou in de buurt van het Olympisch Stadion hebben gewoond. De politie wil weten wie ze is en of ze nog leeft.

De andere twee vrouwen heeft de Brit ooit geportretteerd. Die tekeningen zijn dinsdagavond net als de foto's van Sweeney in het televisieprogramma Opsporing Verzocht en het Britse programma Crimewatch getoond. Eén van de tekeningen is van een vermoedelijk Braziliaanse vrouw, mogelijk met de naam Irani. De andere vrouw werd in 1985 geschilderd en zou nu 25 jaar ouder moeten zijn.

Het coldcaseteam wil met iedereen in contact komen die Sweeney heeft gekend, ook al was dat maar zijdelings. 'Alle beetjes informatie kunnen misschien nieuwe misdrijven van hem aan het licht brengen', benadrukt Meerkerk.

Gedaantewisselingen

Het komt volgens de politiemannen zelden in Nederland voor dat iemand ervan wordt verdacht een seriemoordenaar te zijn. Daarom rechtvaardigt dat in hun ogen ook het verspreiden van maar liefst zes foto's van hem en zijn aliassen: Joe Johnson, Joe Carrol en Scouse Joe. Meerkerk: 'We geven zoveel foto's vrij, omdat Sweeney in de loop der jaren flinke gedaantewisselingen heeft ondergaan.'

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden