Update

Politie wist niets van schietoefening marechaussee op Museumplein

De Amsterdamse politie was niet op de hoogte van een schietoefening van de marechaussee op het Museumplein. De oefening leidde tot grote paniek onder de omstanders. De marechaussee spreekt van 'een interne fout'.

Redactie
Een arrestatieteam van de Koninklijke Marechaussee tijdens een eerdere actie op Schiphol Beeld anp
Een arrestatieteam van de Koninklijke Marechaussee tijdens een eerdere actie op SchipholBeeld anp

'Normaal worden lokale autoriteiten vooraf op de hoogte gesteld van te houden oefeningen,' zegt een woordvoorder van de marechaussee.
'Dat is dit keer abusievelijk niet gebeurd, waardoor de oefening tot onrust bij burgers leidde. De oefening is hierop direct stilgelegd.'

Volgens een omstander stopte er rond half drie een burgerauto midden op het kruispunt, waarna er vanuit het raam zo'n vijftien keer werd geschoten met een automatisch wapen: 'Auto's reden snel weg van het kruispunt en enkele fietsers vielen over elkaar heen. Ik dacht dat ze door een kogel waren geraakt'. De auto van waaruit werd geschoten reed daarna met hoge snelheid weg.

Direct na de schoten riep een man in burgerkleding dat hij van de politie was en dat er sprake was van een oefening. De politieagenten die kort daarna ter plaatse kwamen droegen kogelvrije vesten, aldus de getuige.

Speciale eenheid
Volgens de marechaussee werd er met dummykogels, een soort losse flodders, geschoten. De oefening was een onderdeel van de training van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB), een speciale eenheid van de marechaussee die dienstdoet als arrestatie- en observatieteam. Ook verzorgt de BSB de beveiliging van personen.

De marechaussee stelt een intern onderzoek in naar hoe het heeft kunnen gebeuren dat de Amsterdamse politie niet op de hoogte is gesteld.

In september vorig jaar leidde een oefening van de marechaussee in het Vondelpark ook al tot paniek bij omstanders. Enkele mannen in burgerkleding vuurden toen zogenaamde dummykogels op elkaar af. De politie was er toen wel van op de hoogte dat er een oefening van de marechaussee zou plaatsvinden, maar niet dat daarbij met nepkogels zou worden geschoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden