Politie wil plofkrakers het leven zuur maken

De politie begint een proef in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam om verdachten van plofkraken het leven zuur te maken. Door ze hinderlijk te volgen, vermogen af te pakken en familieleden in de gaten te houden, wil de politie de criminelen stoppen.

Peter Winterman
Beelden van een plofkraak. Beeld -
Beelden van een plofkraak.Beeld -

De politie heeft zo'n 300 mannen op het oog die worden verdacht van ram- en plofkraken in Nederland en Duitsland. De meesten wonen in de regio's Utrecht en Amsterdam. "We moeten ze meer op de hielen zitten, want nu trekken ze zich niets van ons aan," zegt Jos van der Stap van het plofkraakteam van de Nationale Politie.

Tijdens de proef - die nog dit jaar begint - worden verdachten voortdurend in de smiezen gehouden. "Niet alleen door ons, maar ook door gemeenten en de Belastingdienst. We brengen hun geldstromen in kaart, zodat we crimineel vermogen kunnen afpakken. Ook zullen we ze vaker op straat controleren."

Persoonsgerichte aanpak
Met de 'persoonsgerichte aanpak van bad guys' wil de politie voorkomen dat criminelen vrij spel hebben. Niet alleen de plofkrakers zelf, ook hun familieleden worden intensief gevolgd. "We zien nu dat veel broertjes, net als hun oudere broers, in de zware misdaad belanden. Familieleden leren elkaar de fijne kneepjes van het vak. Dat moet stoppen door kinderen bijvoorbeeld op school aan te spreken en te begeleiden."

Van der Stap wijst naar de succesvolle Top 600-aanpak in Amsterdam, waar tientallen organisaties al jarenlang samenwerken om veelplegers op het rechte pad te krijgen. "Nu willen we ook zware misdadigers aanpakken. Deze jongens worden niet alleen verdacht van plofkraken, maar vaak ook van drugshandel en zelfs liquidaties."

Zwaardere explosieven
Drie plofkrakers wisten gisteren in Utrecht te ontkomen na een plofkraak in Duitsland. Hun auto crashte na een wilde achtervolging. "Deze daders nemen ongekende risico's en zijn een gevaar op de weg," zegt Van der Stap. "Ook het risico bij de plofkraken zelf wordt groter: ze gebruiken steeds zwaardere explosieven."

Plofkrakers laten zich door een gevangenisstraf niet afschrikken, stelt Van der Stap. "Daarna pakken ze de draad gewoon weer op. Alleen arresteren heeft dus geen zin, we moeten méér doen."

Lees ook: Minder plofkraken in eerste zes maanden 2017 en Plofkraak steeds explosiever: van vuurwerkkruit tot TNT

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden