Update

Politie was verrast door aanval op Koerdisch centrum

De politie was verrast door de ongeregeldheden na een demonstratie van Turken zondag in Amsterdam. Zij had van tevoren niet de indruk dat het anti-PKK-protest uit de hand zou lopen. Dat zei Jan Pronker, districtschef van de politie in de binnenstad, donderdag tegen de Amsterdamse gemeenteraad.

ANP/Redactie
In Nederland woonachtige Koerden verzamelen zich bij het Koerdisch Cultureel Centrum aan de Sloterkade in Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft woensdagmiddag een noodverordening afgekondigd op en rond het Museumplein in de hoofdstad. Van der Laan vreest voor een confrontatie tussen Turken en Koerden. © ANP Beeld
In Nederland woonachtige Koerden verzamelen zich bij het Koerdisch Cultureel Centrum aan de Sloterkade in Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft woensdagmiddag een noodverordening afgekondigd op en rond het Museumplein in de hoofdstad. Van der Laan vreest voor een confrontatie tussen Turken en Koerden. © ANP

De demonstratie op het Museumplein zelf verliep zondag rustig, maar na afloop viel een groep van zo'n 60 mensen een Koerdisch centrum enkele kilometers verderop aan. Daarbij werden vernielingen aangericht en er vielen ook gewonden.

Burgemeester Eberhard van der Laan vertelde de raad dat hij precies wil weten wat er zondag is gebeurd. Hij heeft de politie daarom om een feitenrelaas gevraagd. Dat is naar verwachting volgende week klaar.

Volgens Van der Laan is er zondag in ieder geval een belangrijke les geleerd. De gemeente en politie houden de situatie nu nauwlettend in de gaten.

Kritiek

Tijdens de raadsvergadering herhaalde een woordvoerder van het aangevallen Koerdisch centrum de kritiek op de politie die de afgelopen dagen al vaker te horen was. Hoewel de Koerden zondag werden aangevallen, behandelde de politie hen als daders, zo zei hij. De aanwezigen - inclusief vrouwen en kinderen - werden bijvoorbeeld 6,5 uur in het pand vastgehouden.

Woensdag gold er nog een noodverordening in de omgeving van het Museumplein, wat onder meer inhield dat er sprake was van een samenscholingsverbod. De gemeente had namelijk signalen dat er weer Turken wilden komen demonstreren.

Noordverordening
Uiteindelijk bleef het rustig op het plein: er verschenen slechts enkele kleine groepjes Turkse jongeren. Tien personen werden opgepakt omdat ze de noodverordening niet naleefden. Donderdag waren die allemaal weer op vrije voeten. Op het Surinameplein, vlakbij het Koerdisch centrum, moest de ME woensdag overigens wel tientallen Turken en Koerden uit elkaar houden.

Ruim 40 Koerdische organisaties hebben donderdag in een verklaring de Turkse gemeenschap opgeroepen hun bevolkingsgroep te respecteren. Ook vragen ze de autoriteiten de Koerdische bevolking te beschermen. Woensdag deden 15 Turkse en Koerdische organisaties al een gezamenlijke oproep aan hun achterban om de kalmte te bewaren.

De spanningen tussen Koerden en Turken in Nederland zijn toegenomen sinds de Koerdische afscheidingsbeweging PKK vorige week 24 Turkse militairen doodde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden