Politie VS sluit wegen naar bezet natuurpark Oregon af

De Amerikaanse politie heeft in de staat Oregon woensdag de wegen naar een bezet pand in een natuurpark afgesloten. De gewapende bezetters zijn opgeroepen het pand na meer dan drie weken te verlaten. De opgepakte leider Ammon Bundy heeft zijn medebezetters via zijn advocaat opgeroepen gehoor te geven aan het verzoek.

De door de FBI gearresteerde bezetters, met leider Ammon Bundy op de bovenste rij, tweede van links. Beeld Reuters
De door de FBI gearresteerde bezetters, met leider Ammon Bundy op de bovenste rij, tweede van links.Beeld Reuters

'We moeten ons terugtrekken. Iemand is gisteren overleden', aldus Bundy. Een deel van de bezetters gaf gehoor aan de oproep van Bundy. Ze weigerden het woord 'overgave' echter in de mond te nemen. Een ander deel liet aan CNN weten te willen blijven. Het is niet bekend om hoeveel mensen het gaat.

De autoriteiten hebben wegversperringen op wegen rond het kantoor van het Malheur National Wildlife Refuge gezet. Ze waarschuwen dat mensen die naar het door gewapende boeren ingenomen oord proberen te gaan, worden gearresteerd. Greg Bretzing van de FBI zei woensdag dat de bezetters voldoende in de gelegenheid zijn geweest het pand vreedzaam te verlaten.

Bezetter doodgeschoten
Dinsdagavond arresteerde de FBI acht bezetters bij een verkeerscontrole. Een negende bezetter werd daarbij doodgeschoten, vermoedelijk in een vuurgevecht. Het bleek om een van de meest markante figuren uit de club van bezetters te gaan, de 54-jarige rancher LaVoy Finicum.

Een week geleden zei de vader van elf kinderen nog tegen journalisten dat hij liever dood ging, dan achter de tralies terecht te komen. 'Geen haar op mijn hoofd die erover denkt om naar een betonnen muur te gaan zitten kijken. Ik kijk liever naar de sterren. Ik heb een goed leven gehad.'

Het protest is in het afgelegen gebied ontbrand na de veroordeling van een boer en zijn zoon wegens brandstichting op het natuurterrein, dat net als veel land in de dunbevolkte regio, van de federale overheid is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden