Politie vraagt zich af of slachtoffer De Clercqstraat beoogd doelwit was

De recherche worstelt met de schietpartij die Youssef el Kahtaoui (25) woensdag op de De Clercqstraat het leven kostte. Was hij hét doelwit?

Paul Vugts
null Beeld Maarten Brante
Beeld Maarten Brante

De laatste zaak waarin Youssef el Kahtaoui in 2012 werd veroordeeld tot een bescheiden straf, draaide om het mishandelen, bespugen en bedreigen van twee agenten in het cellencomplex van de politie aan de Flierbosdreef in Zuidoost. Een botsing met het gezag die alles had te maken met het incident dat het leven bepaalde van de man die in de nacht van dinsdag op woensdag werd doodgeschoten.

Als glazenwasser had Amsterdammer El Kahtaoui, laatstelijk officieel woonachtig in Zaandam, in februari 2011 een smak gemaakt van een ladder. Zijn been was verbrijzeld. Jaren van operaties en revalidatie volgden. Werken kon niet meer en de kosten bleven oplopen - wat hem aanjoeg in een moeizame letselschadeprocedure waarin hij financiële compensatie eiste van zijn gewezen werkgever.

Toen de agenten na zijn arrestatie vanwege openstaande boetes in het cellencomplex naar zijn mening onvoorzichtig omsprongen met zijn gipsbeen, flipte hij op 29 juni 2011. Van een legaal bestaan in de bovenwereld zou het niet meer komen voor de gevallen glazenwasser.
Toch had hij niet het strafblad van een zware crimineel. Begin dit jaar werd hij vrijgesproken van heling van een telefoon. Eerder was hij tegen kleine veroordelingen opgelopen. Aan de andere kant: amper volwassen had hij al twee strafadvocaten versleten.

Hoe diep zat hij nou eigenlijk in de onderwereld? De recherche worstelt met die en vele andere vragen rond de raadselachtige schietpartij die El Kahtaoui het leven kostte. Was hij hét doelwit? Was hij bijvangst voor de daders of had hij domme pech?

Iemand anders
Twee 'donker getinte' mannen met motorhelmen op het hoofd waren rond middernacht het onder criminelen geliefde waterpijpcafé Village ('Tapas & Lounge') aan de De Clercqstraat binnengekomen, met een automatisch wapen en een pistool. De klant die ze zochten, was net vertrokken.
Een andere klant in de zaak trok zijn vuurwapen en begon op het duo te schieten. De twee vluchtten naar buiten - waar ze El Kahtaoui troffen. Die stapte uit zijn auto waarin hij stond te wachten voor een rood stoplicht en werd doodgeschoten.

Getuigen uit de Village zijn ervan overtuigd dat iemand anders het eigenlijke doelwit van de schutters was en ook de recherche heeft grote twijfels. Omdat El Kahtaoui een strafblad had, lag het voor de hand uit te gaan van een liquidatie, maar de zaak lijkt ingewikkelder.

El Kahtaoui's advocaat Nienke Swart is geschrokken. 'Hij leek me in ons contact een aardige jongen, die er heel erg mee zat dat hij niet meer kon werken. Dát was waarover hij sprak. Zijn strafzaken stelden niet veel voor.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden