Update

Politie volgt Amsterdamse pedofiel

AMSTERDAM - De politie hindert zedendelinquent Joep M. uit Noord, die zijn straf heeft uitgezeten. Hij wordt gebeld, er posten agenten bij zijn huis en ouders van gehandicapte kinderen worden voor hem gewaarschuwd. M. (60) zat jaren vast voor het misbruiken van (geestelijk) gehandicapte kinderen maar is sinds enige tijd weer vrij.

De bedoeling is te voorkomen dat hij opnieuw de fout ingaat. M. zou sinds zijn vrijlating weer contact zoeken met de ouders van gehandicapte kinderen, onder meer via een website. Hij doet zich voor als hulpverlener, die het leven van gehandicapte kinderen kan verlichten. M. werd in 2006 veroordeeld tot vierenhalf jaar.

Zulke verstoringsacties zijn eerder gebruikt bij verdachten van terroristische gedragingen. Het is voor het eerst dat het middel wordt ingezet tegen een zedendelinquent. Om te onderzoeken of de actie wettelijk door de beugel kan, heeft burgemeester Job Cohen deze voorgelegd aan minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. Die heeft nog geen oordeel gegeven.

Cohen, politie en justitie besloten tot deze aanpak toen bleek dat strafrechtelijk niks tegen de man te beginnen viel.

Op last van de politie is zijn web-site uit de lucht gehaald. Ook heeft Cohen zorgverzekeraar Agis en Per Saldo, een vereniging van ouders die zelf hulpverleners inhuren, gevraagd hun leden te informeren over de man. Meld Misdaad Anoniem heeft in de buurt kaartjes verspreid. (HET PAROOL)

undefined

De politie maakt gebruik van de zogenaamde verstoringsmethode om Joep M. uit Noord in de gaten te houden. Foto Klaas Fopma Beeld
De politie maakt gebruik van de zogenaamde verstoringsmethode om Joep M. uit Noord in de gaten te houden. Foto Klaas Fopma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden