Politie vindt computer bioscoopschutter

De Amerikaanse politie heeft een computer gevonden in het appartement van bioscoopschutter James Holmes. De vondst kan belangrijke aanwijzingen aan het licht brengen over hoe hij zijn aanslag vrijdag op de bioscoopbezoekers in de stad Aurora heeft voorbereid, zei een politiefunctionaris vandaag.

Een meisje bij een herdenkingsplek voor de slachtoffers van de schietpartij. Beeld afp
Een meisje bij een herdenkingsplek voor de slachtoffers van de schietpartij.Beeld afp

De computer werd aangetroffen toen agenten gisteravond toegang kregen tot de etagewoning. Daarvoor moesten ze eerst een aantal boobytraps die de schutter had opgesteld, onschadelijk maken. De explosieven waren op scherp gesteld, kennelijk met de bedoeling politiemensen te doden die de woning wilden betreden.

De politie zei dat de computer met behulp van de FBI volledig zal worden geanalyseerd. 'Dat kan enige tijd duren. Dus we zijn hoopvol dat het bepaalde informatie zal opleveren', aldus politiecommissaris Dan Oates.

Oates zei verder dat Holmes na de schietpartij werd gespot achter de bioscoop. Hij droeg een uniform dat leek op die van het zwaar bewapende arrestatieteam. 'Zonder in te gaan op details, er was een aspect van wat hij droeg, dat niet paste in wat een SWAT-officier zou kunnen dragen.' De agenten zagen dat meteen en rekenden hem in.

Holmes liet zich na het bloedbad zonder weerstand aanhouden. Hij zei: 'I am the Joker', verwijzend naar een vijandige figuur uit de Batman-strips. De ex-geneeskundestudent had zijn haar rood geverfd en hij had vier vuurwapens en traangas bij zich. Volgens de politie was hij volledig legaal aan zijn wapentuig gekomen.

Holmes is inmiddels in eenzame opsluiting geplaatst.

Schietclub
Een schietclub in de Amerikaanse staat Colorado heeft een lidmaatschapsaanvraag van Holmes vorige maand afgewezen omdat hij een 'bizarre' indruk maakte.

Schietbaaneigenaar Glenn Rotkovich zei dat Holmes op 25 juni via e-mail een aanvraag had gedaan om te worden toegelaten. In het ingevulde formulier stond niets wat verdacht op hem overkwam. Holmes verklaarde dat hij geen drugsgebruiker was en geen strafblad had. Maar toen Rotkovich het opgegeven telefoonnummer belde om een afspraak te maken voor een verplicht kennismakingsgesprek, schrok hij van de boodschap op het antwoordapparaat van Holmes. De stem was 'bizar, met schraperige keelgeluiden, freakerig op zijn best'.

Rotkovich belde nog twee keer, zonder reactie te krijgen. Daarop instrueerde hij zijn personeel om Holmes niet toe te laten, mocht hij zich nog melden.

Goed voorbereid
De verdachte heeft zijn aanval maandenlang gepland en is daarbij berekenend en goed doordacht te werk gegaan, concludeert de politie. Hij bestelde de afgelopen vier maanden via internet zesduizend kogels. Bij een webshop voor agenten en militairen kocht hij een aanvalsvest, twee magazijnhouders en een mes.

De Universiteit van Colorado onderzoekt of Holmes zijn positie als promotiestudent heeft misbruikt om grote hoeveelheden materiaal te bestellen voor de bommen in zijn flat. Hij liet de bestellingen thuis en op de universiteit bezorgen.

Directeur Chad Weinman van de website, tacticalgear.com, wijst erop dat zijn bedrijf duizenden orders per dag verwerkt en dat er niets ongebruikelijks aan de bestellingen van de verdachte was. De schutter regelde via internet ook de explosieven die hij gebruikte voor de boobytraps in zijn huis.

Verwijderd
De vallen in het huis van de verdachte zijn zaterdag verwijderd. Een klein explosief is tot ontploffing gebracht, de rest is onschadelijk gemaakt. Er werden onder meer explosieven, chemicaliën en tonnen met brandbare vloeistof aangetroffen. Er was bedrading aangelegd om de boel de lucht in te laten gaan zodra iemand de woning binnen zou treden. De omwonenden waren geëvacueerd en kunnen nu weer naar huis.

De schietpartij tijdens een nachtelijke première van de nieuwste Batman-film kostte aan twaalf mensen het leven, onder wie een meisje van 6 jaar. Er vielen 58 gewonden. President Barack Obama reist zondag af naar de staat Colorado om de gewonden en de families van de doden te bezoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden