Politie valt pand beruchte dealer in Amsterdam-West binnen

Met een inval in het drugspand van dealer David 'Tyson' W. hoopten politie en stadsdeel West gisteravond een eind te maken aan de ernstige overlast in de Gibraltarbuurt.

Eén van de twee medeverdachten wordt afgevoerd naar bureau Hoofdweg.Beeld Het Parool

Gedacht is aan een vrij overzichtelijke actie. Met een forse ploeg agenten de drugspanden in de Gibraltarbuurt in Bos en Lommer observeren, een paar kopers 'vegen' (arresteren) om nog wat extra bewijs te genereren en dan met invallen een eind maken aan de ernstige overlast die drugsdealers en hun clientèle al zeker een half jaar geven in vooral de Van Gentstraat en de Gibraltarstraat. Met de alcoholisten die veelal op het pleintje hangen, terroriseren de verslaafden de buurt.

Operatie Gibraltar loopt net ietsje anders, deze vrijdagavond.
De observanten zien beruchte én onbekende druggebruikers het pand in de Van Gentstraat binnengaan, zoals verwacht, maar anders dan gebruikelijk komen ze aanvankelijk maar mondjesmaat naar buiten.

Halverwege de avond is welgeteld één junkie vanuit het pand naar de supermarkt in de buurt gewandeld, opgepakt en verhoord. Hij wil niets zeggen en levert daardoor nauwelijks extra bewijs tegen dealer David W. (46), die in de buurt Tyson wordt genoemd, naar de roemruchte Amerikaanse bokser. (Wie de mugshots ziet die gemaakt zijn na een eerdere arrestatie van W., begrijpt de bijnaam.)

De drugsverslaafde heeft ogen als schoteltjes en is onvast ter been, maar hij lijkt zijn drugs in de woning te hebben gebruikt. Fouilleren levert niets meer op.

Behapbaar
Als de onderzoeksleiders hebben besloten dat twaalf stevige agenten de benedenwoning dan maar op hoop van zegen moeten binnenvallen, gaan daar wéér nieuwe mannen naar binnen, wat het totaal op zeker acht brengt - inclusief de grote en sterke W. en drie bekende figuren uit de buurt die een reputatie genieten wat betreft verzet tegen de politie.

Op het politiebureau op de Hoofdweg, vanavond het hoofdkwartier, kijken de commandant en de officier van justitie het nog maar even aan. Als het in die bescheiden woning op vechten uitdraait, zijn de risico's niet te overzien.

Dan verlaat nóg een man het huis. En nog een. Nu lijkt de actie weer behapbaar te zijn.

Als de commandant zijn manschappen toespreekt over de extra opgetuigde ploeg die hij naar binnen wil sturen, verlaat ook dealer Tyson W., tegen zijn gewoonte in, zijn huis, om er op de fiets op uit te gaan. Agenten stuiven het bureau uit om in elk geval te voorkomen dat hun belangrijkste doelwit ontkomt.

Loos alarm: W. fietst een rondje door de buurt en keert terug.
Weer een verrassing: in de woning is kennelijk een vechtpartij gaande; enig interieur belandt op straat.

Plukjes drugs
Als ook dat knokpartijtje is geluwd, is het tijd voor de inval. In twee busjes rijdt de ploeg naar de Van Gentstraat. Een paar klappen met 'de bonk' zijn voldoende om de voordeur open te slaan. 'Politie! Politie!'
Tyson W. en de twee overgebleven aanwezigen geven gelaten en beduusd gehoor aan de vordering hun handen achter hun hoofden te zetten. De twee medeverdachten worden afgevoerd naar de Hoofdweg. W. wordt naar bureau Meer en Vaart in Osdorp gereden om daar vandaag uitvoeriger te worden verhoord.

Terwijl kennelijke kennissen en/of klanten van W. zich nieuwsgierig tegenover diens woning melden, tonen buurtbewoners verderop in de straat zich verheugd. Eindelijk actie.

Een drugshond slaat binnen volop aan. Geen wonder, gezien het basepijpje op de salontafel en de plukjes drugs her en der in het huis . De geldhond is minder enthousiast. Wel treft 'de zoekploeg' een mogelijk interessante administratie.

Nu het onderzoeksteam vanavond de handen vol heeft in de Van Gentstraat, zullen andere panden later aan de beurt komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden