Update

'Politie trekt te weinig lessen uit geweldsincident'

De politie trekt te weinig lessen uit incidenten waarbij agenten ten onrechte geweld gebruiken. Dat komt deels doordat de politie en de politiebonden het ter discussie stellen van het geweld 'veelal als een aanval op het werk van agenten zien'. Deze conclusie, die de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in het rapport 'Verantwoord politiegeweld' trekt, baart hem zorgen, maakte hij zondag bekend.

Nationale Ombudsman Alex BrenninkmeijerBeeld anp

Brenninkmeijer benadrukt in het rapport dat de Nederlandse politie terughoudend is in het gebruik van geweld. Het lukt de politie in bijna alle gevallen om op te treden zonder daarbij naar de wapenstok, pepperspray of andere middelen te grijpen. Maar als een agent dan toch een keer over de schreef gaat en de ombudsman dat bekritiseert, zet de politie dat te vaak weg als een 'ongelukkig incident', meent Brenninkmeijer, die het nieuwe rapport zondagmiddag presenteert in het programma Buitenhof.

'De politie heeft ook een sterke focus op de vraag of het geweldgebruik een strafbaar feit vormt of niet, waardoor de vraag naar de professionaliteit van dat geweld onbeantwoord blijft.'

Reactie Politiebond
De Nederlandse Politiebond herkent de conclusies in het rapport. 'Er moet inderdaad veel meer getraind worden bij de politie. Wij zijn daarover al jaren met de minister in discussie', zei voorzitter Han Busker zondag. 'Elk incident moet een les zijn en niet alleen een toetsing of er binnen de instructies goed is gehandeld.'

De ombudsman analyseerde niet alleen klachten van de afgelopen 10 jaar, maar hield ook rondetafelgesprekken met agenten 'van de straat'. Daaruit rijst volgens hem het beeld dat agenten gebrek aan vertrouwen beleven. 'Onvoldoende vertrouwen in het eigen optreden omdat politiemensen tot nu toe onvoldoende fysieke en sociale vaardigheden krijgen aangeleerd.'

Zelfvertrouwen
Brenninkmeijer pleit dan ook voor meer trainingen om het zelfvertrouwen van agenten te vergroten en voor meer aandacht voor het nabespreken van geweldssituaties om daaruit lering te trekken. Ook moeten agenten elkaar vaker durven aanspreken. 'Ten slotte moet minister Opstelten de bestaande instructies aanvullen voor de inzet van de politiehond en het gebruik van handboeien', schrijft Brenninkmeijer.

Die instructies zijn nu te onduidelijk. Er zijn jaarlijks ruim 15.000 geweldsmeldingen, die leiden ongeveer tot 100 klachten bij Brenninkmeijer. Een deel van die klachten blijkt terecht. De meeste klachten gaan over het gebruik van handboeien, de inzet van politiehonden en fysiek geweld. In het tv-programma Buitenhof zei de ombudsman dat in Nederland relatief veel doden vallen door politiekogels. In landen om ons heen ligt dat aantal lager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden