Politie tolereert geen blokkadeacties van truckers

UTRECHT/DRIEBERGEN - De politie accepteert op de autosnelwegen geen blokkadeacties of verkeersgevaarlijk gedrag van truckers.De verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) waarschuwde zaterdag dat ze zal optreden tegen vrachtwagenchauffeurs die zich daaraan bezondigen.

Een woordvoerder van het KLPD reageerde op een aankondiging van vakbondsbestuurder Jan Heilig van FNV Bondgenoten eerder op de dag dat truckers tot en met 12 mei prikacties gaan uitvoeren. Daarbij zouden ze een half uur later in colonne wegrijden bij hun bedrijf, drie keer over een rotonde gaan of een tijdje langzaam op de snelweg rijden.

De chauffeurs zijn boos omdat de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst half april mislukten omdat de vakbonden en werkgeverskoepel Transport en Logistiek Nederland (TLN) het niet eens konden worden over de loonstijging.

Het KLPD zal via de zogeheten klantenraad de branche, en dan met name de werknemers, vragen de acties niet op de openbare weg te houden. De verkeerspolitie is bang dat de verkeersveiligheid in het geding komt en dat hulpdiensten worden belemmerd. Verder wil ze de economische schade zo klein mogelijk houden. Van blokkades op de snelweg zouden veel automobilisten de dupe kunnen worden.

De vakbond vergaderde zaterdag in Utrecht over de ontstane situatie. Ook werden vijf actievrachtauto's ingebruikgenomen. Die worden ingezet bij de acties. Er werken ongeveer 135.000 mensen in het transport en de logistiek.

Op 12 mei houdt FNV bondgenoten een ledenvergadering. Het bestuur van de belangrijkste vakbond in de transportsector roept de leden dan op om mee te doen aan een grote staking. De werkgevers krijgen een ultimatum dat op dinsdag 15 mei om middernacht afloopt.

Voor die tijd eist de vakbond dat de werkgevers met toezeggingen komen, zodat de onderhandelingen alsnog verder kunnen. ''TLN biedt slechts een loonsverhoging van 2,5 procent en is niet bereid in de cao afspraken te maken over de juiste betaling en de controle daarop van de ingehuurde Oost-Europese chauffeurs'', stelt FNV Bondgenoten. De vakbond wil een loonsverhoging van minimaal 3 procent. Daarnaast moeten er goede afspraken komen over gelijke behandeling van de binnenlandse en buitenlandse werknemers in de sector. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden