Politie tevreden over ProKid

De kinderen komen bij ProKid in zicht als zij regelmatig spijbelen, pesten of op straat rondhangen. Foto GPD/Phil Nijhuis Beeld
De kinderen komen bij ProKid in zicht als zij regelmatig spijbelen, pesten of op straat rondhangen. Foto GPD/Phil Nijhuis

ARNHEM - De regiopolitie Gelderland-Midden in Arnhem is tevreden over ProKid, een methode om jonge kinderen die op het verkeerde pad dreigen te raken vroegtijdig op te sporen en te helpen. De politieregio's Hollands-Midden, Brabant Zuid-Oost en Amsterdam-Amstelland gaan dit jaar met ProKid aan de slag, aldus de Arnhemse politie maandag.

ProKid is een proef van politie, jeugdzorg en diverse hulpverleningsinstanties. De methode brengt aan de hand van bestaande informatie mogelijke probleemjongeren in kaart en brengt hen daarna onder in een risicocategorie. Het project richt zich op kinderen jonger dan 12 jaar.

De kinderen komen bij ProKid in zicht als zij regelmatig spijbelen, pesten of op straat rondhangen. Kinderen die zich daar schuldig aan maken, lopen meer kans op het criminele pad te belanden, aldus de politie. Kinderen die al een delict hebben gepleegd, komen ook aan bod in ProKid.

In een jaar tijd zijn in de regio Arnhem 1400 kinderen beoordeeld door ProKid. Daarvan hebben er 650 hulp of begeleiding gekregen. De politie schat dat er alleen in de regio Arnhem al tweeduizend kinderen rondlopen die mogelijk voor een criminele carrière kiezen.

De politie past de methode sinds februari ook toe in de probleemwijk Veldhuizen in Ede. ''ProKid moet negatieve patronen in een aantal gezinnen in Veldhuizen doorbreken'', aldus de politie. Een groep jongeren van hoofdzakelijk Marokkaanse afkomst zorgt al lange tijd voor overlast in de wijk.

Ook andere politieregio's gaan in de loop van dit jaar van start met ProKid. Daarnaast bekijkt de politie of het project kan worden uitgebreid tot jongeren tot 18 jaar. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden