Update

Politie stopt in drie regio's met bekeuren

De politiebonden zijn vanmiddag met acties begonnen om een door hun gewenste cao af te dwingen. In de politieregio's Flevoland, Gooi en Vechtstreek en Utrecht stoppen agenten direct met het uitdelen van boetes voor lichte vergrijpen.

© ANP

De politiebonden breiden hun acties morgen uit. Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp geven agenten in Groningen, Friesland en Drenthe vanaf morgen geen bekeuringen meer voor lichte vergrijpen.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is namelijk niet ingegaan op hun eisen. De bonden hadden de verantwoordelijke bewindsman tot vandaag 12.00 uur de tijd gegeven om zich te bewegen in de richting van hun wensen.

Geen salarisverhoging
'Er is geen enkel bod binnengekomen', zeggen Van de Kamp en Han Busker van de NPB. Met name op het gebied van inkomensverbetering en de mogelijkheden voor vroegpensioen liggen de bonden en de minister nog te ver uit elkaar. Opstelten houdt vast aan de zogenoemde nullijn (geen salarisverhoging). Dat is voor de bonden onverteerbaar.

De actie wordt deze week verder uitgebreid naar andere politieregio's. Van de Kamp zei dat nog deze week bij geen enkel korps nog bonnen voor lichte vergrijpen worden geschreven.

'Wel degelijk menens'
'Deze minister denkt dat het niet menens is', constateert Busker. 'Nou, dat is het wel degelijk. Ik heb met teleurstelling en verbazing kennis genomen van de opstelling van de minister. Opstelten zegt dat hij voor zijn mensen staat, maar hij vraagt nu te veel van ze.' 'De actiebereidheid is enorm groot', benadrukt Van de Kamp. Naast terughoudendheid met bekeuren denken de bonden aan hardere maatregelen zoals politiemensen te laten weigeren bij grote evenementen te werken. Volgens Van de Kamp kan daarbij worden gedacht aan bijvoorbeeld voetbalwedstrijden.

De vakorganisaties hebben de caravan van het televisieprogramma All you need is love geleend. Die rijdt de komende dagen het hele land door en neemt videoboodschappen van agenten op die vervolgens op sociale media worden geplaatst om het publiek te laten begrijpen waarom de agenten in opstand zijn gekomen.

'Reëel bod'
Opstelten blijft erbij dat hij de politiebonden een reëel en goed verdedigbaar bod heeft gedaan in de onderhandelingen over een nieuwe cao. Hij vertrouwt erop dat bij de acties van de politie de veiligheid van het publiek niet in het geding zal zijn.

Dat heeft de minister vandaag in een eerste reactie op de politieacties laten weten. De minister begrijpt dat de politie actie voert om de cao-eisen kracht bij te zetten, maar vindt het wel jammer. Hij zou het vervelend vinden als deze acties zich zouden uitbreiden tot meer politieregio's.

Geen gedwongen ontslagen
Opstelten biedt de bonden onder meer een garantie op werk. De politie krijgt niet met gedwongen ontslagen te maken. Het kabinet zal niet tornen aan het aantal van 49.500 agenten waar Opstelten geld voor heeft uitgetrokken, al zei de minister erbij dat altijd afgewacht moet worden wat er bij de onderhandelingen over bezuinigingen in het Catshuis gebeurt.

Opstelten biedt verder extra loon voor een groot deel van de agenten die op straat werken. Als zij al zes jaar op hun maximumloon zitten, kunnen ze er een periodiek bij krijgen. Voor oudere agenten verdwijnt de nachtdienst. Meer loon voor alle agenten vindt de minister in economisch zware tijden niet realistisch. Een stijging van de lonen met 3 procent noemde hij 'totaal ondenkbaar. Dat is niet aan de orde'.

Opstelten is bereid snel weer met de politie om de tafel te gaan zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden