Politie: Smeergeldcultuur diep verankerd bij The Sun

De smeergeldcultuur bij het Britse dagblad The Sun zat diep verankerd en was wijdverbreid. Dat heeft een medewerkster van de Londense politie gisteren verklaard voor de commissie die onderzoek verricht naar aanleiding van het afluisterschandaal dat de afgelopen jaren aan de oppervlakte kwam.

Redactie
In Liverpool werd zondag een straatactie gehouden waarbij voorbijgangers werd gevraagd The Sun on Sunday niet te kopen. Beeld reuters
In Liverpool werd zondag een straatactie gehouden waarbij voorbijgangers werd gevraagd The Sun on Sunday niet te kopen.Beeld reuters

The Sun, behorend tot het conglomeraat van mediamagnaat Rupert Murdoch, stak niet onder stoelen of banken dat het zijn informanten betaalde. De vergoedingen werden op het hoogste bedrijfsniveau goedgekeurd. Journalisten van The Sun hebben op die manier niet alleen politieagenten omgekocht, maar ook militairen, overheidsfunctionarissen en werkers in de gezondheidszorg.

Netwerk corrupte ambtenaren
Eén functionaris zou in de loop der jaren 80.000 pond (94.500 euro) aan smeergeld hebben ontvangen. Ook is de politie een journalist op het spoor gekomen die in totaal ruim 150.000 pond (177.000 euro) in contanten aan zijn bronnen uitbetaalde. Volgens de politiemedewerkster die gisteren in Londen door de commissie werd gehoord, Sue Akers, was sprake van 'een netwerk van corrupte ambtenaren' die The Sun verhalen verschaften die doorgaans behoorden tot de categorie 'ranzige roddels'.

Het verhoor van Akers kwam op een saillant moment. Juist gisteren kwam Murdochs bedrijf een schadevergoeding overeen met de zangeres Charlotte Church vanwege het afluisteren van haar voicemail en het schenden van de privacy van haar en haar familie. Church krijgt 600.000 pond (708.000 euro) als compensatie.

'Fouten uit het verleden'
Een dag eerder was The Sun on Sunday gepresenteerd, de nieuwe, onder leiding van Murdoch zelf tot stand gekomen zondagskrant. Bij de presentatie verzekerde zowel Murdoch als de redactionele top dat de praktijken bij The Sun zijn veranderd en dat de 'fouten uit het verleden' tot op de bodem zullen worden uitgezocht 'om ons op het juiste pad voor de toekomst te krijgen', aldus Murdoch in een e-mail.

The Sun on Sunday moet voor het concern de vorig jaar opgeheven zondagskrant News of the World vervangen. Die werd in juli door Murdoch opgedoekt nadat omkoop- en afluisterpraktijken van verschillende werknemers aan het licht waren gekomen.

Sue Akers, die bij de Londense politie het afluisterschandaal en andere journalistieke praktijken onderzoekt. Beeld epa
Sue Akers, die bij de Londense politie het afluisterschandaal en andere journalistieke praktijken onderzoekt.Beeld epa
Rupert Murdoch met het eerste exemplaar van The Sun on Sunday. Beeld afp
Rupert Murdoch met het eerste exemplaar van The Sun on Sunday.Beeld afp
Billboards in het Verenigd Koninkrijk wijzen op de nieuwe verschijningsfrequentie van The Sun. Beeld afp
Billboards in het Verenigd Koninkrijk wijzen op de nieuwe verschijningsfrequentie van The Sun.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden