Onderzoek

‘Politie sjoemelde veel langer met geurproefhonden’

Door politiefraude met geurhondenproeven in het verleden zijn veel meer strafzaken beïnvloed dan tot dusver werd aangenomen. Tussen midden jaren tachtig en 2006 zijn vrijwel zeker vele honderden verdachten ten onrechte door een hond als dader aangewezen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Experts spreken in de Volkskrant van een ‘frauduleuze politiecultuur’ en beklemtonen het belang van ‘blind’ onderzoek.

De grotere omvang van de fraude blijkt onder meer uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC), waaraan nooit eerder publiekelijk aandacht is besteed. Het is opgedoken in een onderzoek van de Volkskrant naar de Deventer Moordzaak.

Dat er bij geurhondenproeven (officieel ‘geursorteerproeven’) werd gesjoemeld, staat vast. In 2006 verklaarden twee politiemensen van het team Oost-Nederland in een strafzaak onder ede dat ze de geurproef 'nooit' conform de voorschriften ‘blind’ uitvoerden; ze wisten steeds welk geurmonster de hond moest aanwijzen om een bewijsmiddel te koppelen aan de verdachte die de politie op het oog had. Na deze bekentenis verklaarde het Openbaar Ministerie alle geurproeven van dit team ongeldig met terugwerkende kracht tot 1997.

Het OM kan ook niet verklaren waarom het jaar 1997 als beginpunt van de fraude werd gemarkeerd. Advocaat Geert-Jan Knoops gaat op basis van deze bevindingen de staat aansprakelijk stellen voor ‘alle fouten en omissies in het onderzoek naar de Deventer Moordzaak’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden