grafiek

Politie registreert steeds meer moslimdiscriminatie

De politie heeft vorig jaar 142 gevallen van moslimdiscriminatie geregistreerd. Dat is een verdriedubbeling ten opzichte van 2013, toen 35 incidenten werden geregistreerd. In Amsterdam gaat het om 24 gevallen in 2014. 

Joden en moslims luisteren naar een spreker tijdens een solidariteitswandeling, februari dit jaar Beeld anp
Joden en moslims luisteren naar een spreker tijdens een solidariteitswandeling, februari dit jaarBeeld anp

Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek (pdf) van het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van de Anne Frank Stichting. Hoeveel incidenten er in 2013 in de stad waren, kan het instituut helaas niet zeggen.

De beledigingen waarvan aangifte wordt gedaan zijn vaak gericht tegen het Marokaan zijn én het moslim zijn. In 17 procent van de gevallen was er volgens de registratie bij de politie sprake van mishandeling of geweld. Het aantal scheldincidenten tegen moslims daalde licht: van 115 in 2013 naar 88 in 2014.

Ook het totale aantal racistische incidenten stijgt. Het ging landelijk om 2.764 incidenten met een racistisch karakter, vergeleken met 2.189 een jaar eerder. Volgens de onderzoekers gaat het bij racistisch geweld vaak om escalatie van andere incidenten zoals schelden bij verkeersruzies.

Extreemrechts
Het aantal incidenten met een extreemrechtse achtergrond is vorig jaar ruimschoots verdubbeld tot 42. 'Het lijkt erop dat veel van deze incidenten een relatie hebben met sterk gepolariseerde discussies in Nederland rond bijvoorbeeld Zwarte Piet en de islam,' aldus de Anne Frank Stichting.

Het totaal aantal incidenten op het gebied van racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld daalde vorig jaar tot 4092, een afname van 191 ten opzichte van 2013. Dit komt volgens de stichting door een sterke afname van het aantal scheldincidenten.

Antisemitisme
Wel kwamen er meer meldingen van antisemitisme binnen: 76 vorig jaar vergeleken met 61 in 2013. Veel van deze anti-joodse incidenten speelden in de zomermaanden tijdens de Israëlische militaire operatie 'protective edge' gericht tegen Hamas. In Amsterdam ligt het aantal antisemitische incidenten traditioneel het hoogst, wat vooral verklaard kan worden doordat in Amsterdam meer joden wonen dan in de rest van Nederland.

Dit verklaart echter niet de toename van het aantal incidenten van intentioneel antisemitisme in de stad, van 22 incidenten in 2013 naar 35 incidenten in 2014. 'Hoewel de aantallen niet substantieel zijn, kan deze toename mogelijk wel duiden op toegenomen antisemitische sentimenten in bepaalde kringen,' aldus het instituut.

De onderzoekers denken ook dat in de stad een sterkere relatie is tussen 'protective edge' en het aantal antisemitische scheldincidenten. In de maanden juli tot en met december vonden ze namelijk bijna tweemaal zoveel incidenten in Amsterdam dan in de maanden januari tot en met juni: 81 ten opzichte van 48.

De gemeente met relatief de meeste antisemitische en racistische incidenten is Gouda, met 1,2 incidenten per 1000 inwoners van 12 jaar en ouder. Vorig jaar scoorde Gouda ook al hoog; toen stond de stad op de derde plaats. Na Gouda volgen Den Haag (vorig jaar bovenaan) en Amsterdam (vorig jaar tweede) met respectievelijk 0,8 en 0,7 incidenten per 1000 inwoners.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden