Politie rectificeert Facebookbericht niet na klacht sekswerkers

De Amsterdamse politie wil een bericht op Facebook, waarin gesuggereerd wordt dat vrijwillig sekswerk niet bestaat, niet verwijderen. Proud, de belangenvereniging voor sekswerkers, diende eerder een klacht in.

De Wallen in Amsterdam. Beeld anp
De Wallen in Amsterdam.Beeld anp

Volgens de belangenvereniging bevat een interview met de teamleider van het Amsterdamse team Mensenhandel, dat op Facebook is geplaatst, een gevaarlijke belediging van prostituees.

"Hoe stellig sommige slachtoffers ook volhouden dat ze uit vrije wil seks voor geld hebben, de collega's van team Mensenhandel weten wel beter. Armoede, misbruik, loverboys: er is altijd een achterliggende aanleiding te vinden. Echt 'vrijwillig' is het nooit," zo is te lezen.

Vrijwillig sekswerk
Proud-voorzitter Yvette Luhrs diende woensdagochtend een klacht in bij de politie in de hoofdstad en eist dat het bericht wordt verwijderd. "Stellen dat niemand vrijwillig sekswerk verricht, is ronduit beledigend. Daarnaast draagt het versterken van dit soort stigma's bij aan meer geweld tegen sekswerkers." De politie reageert woensdagavond, eveneens op Facebook, op haar verzoek.

In het bericht verklaart de politie dat ze geenszins alle sekswerkers over één kam wilden scheren. "In dit bericht staat niet dat de politie Amsterdam zegt dat niemand vrijwillig sekswerk doet of dat de politie daar niet naar hoeft te luisteren," zo wordt vervolgd.

Mensenhandel
Uit ervaringen van het team Mensenhandel zou blijken dat er vaak een complexe problematiek schuilgaat achter de persoonlijke verhalen van de slachtoffers van mensenhandel. "We beschrijven de harde realiteit achter mensenhandel."

Het team van de politie behandelt alleen zaken waarin sprake is van mensenhandel. "Het verhaal op Facebook gaat dus expliciet over vrouwen die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting." De politie ziet daarom geen reden voor een rectificatie. "Voor ons staat het artikel als een huis."

'Niet slim opgeschreven'
Luhrs noemt het bericht van de politie "lullig". Ze heeft de woorden van de politie zelf nog niet gezien, maar in een eerste reactie noemt ze het "taalkundig niet zo slim opgeschreven".

"Ik begrijp wel wat ze bedoelen, maar als je deze tekst leest is de boodschap moeilijk te verstaan." Ze hekelt met name de quote 'Er is geen meisje van twaalf jaar dat als je vraagt wat ze later wil worden, zegt: ik word prostituee'. "Het is raar dat je het daarover hebt als je het eigenlijk over slachtoffers van seksuele uitbuiting hebt."

Ze noemt het bericht van de politie ongewenst. "Ze zouden een goede tekstschrijver moeten inhuren. Eentje die niet stigmatiserend over ons schrijft. Want sekswerkers hebben wel degelijk last van dit soort taal."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden