Politie pakt nepdealers Wallen aan

Foto ANP/Herman Pieterse Beeld
Foto ANP/Herman Pieterse

AMSTERDAM - Verkopers van nepdrugs zijn betrokken bij een steeds groter deel van de straatcriminaliteit op de Wallen. De politie, het stadsdeel Centrum en andere instanties beginnen een offensief om ze te verjagen.

Dat 'dealers' op de Wallen nepdrugs verkopen, is van alle tijden. De laatste jaren beroven ze echter steeds vaker toeristen of lichten ze hen op. Bovendien zorgen ze voor relatief meer overlast, nu het aantal junks en echte dealers is teruggedrongen.

In twee jaar heeft de politie op de Wallen drieduizend bonnen uitgeschreven voor duizend 'nepdopers'.

De politie kampt bij het bestrijden van de groep met het probleem dat het strafrecht geen soelaas biedt. ''Nepdrugs vallen niet onder de opiumwet. Oplichting is het ook niet,'' zegt commissaris Jan Pronker, chef van de politie in de binnenstad.

Wat overblijft, is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Pronker: ''Op het aanbieden van 'op drugs gelijkende waren' staat 150 euro boete. Als je weet dat ze 25, dertig euro per portie vragen, snap je dat ook dat niet opschiet. Het meest helpen de verwijderingsbevelen, maar we kunnen de groep nu maar voor korte tijd uit de buurt weren.''

Na de eerste overtreding kan een verkoper van nepdrugs 24 uur van de Wallen gestuurd worden, de tweede keer voor drie keer 24 uur en dan veertien dagen, een maand en drie maanden. Pronker: ''We willen de APV zo aanpassen dat die gasten direct drie maanden weg moeten.''

Stadsdeel Centrum, de politie, hulpverleners, de belastingdienst en de Dienst Werk en Inkomen gaan zich nu samen op de 'nepdopers' richten - ook door ze te korten op hun uitkering. (PAUL VUGTS)

Zaterdag in deze krant: Reportage over nepdrugshandel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden