Politie overtreedt eigen wapenregels

foto Amaury Miller (www.amaurymiller.nl)

DEN HAAG - Politiekorpsen overtreden op grote schaal de eigen wapenregels. Vorig jaar hebben 1200 agenten die gezakt waren voor de schiettoets, hun vuurwapen niet ingeleverd. Dat blijkt uit interne registratiegegevens van de politie die in het bezit zijn van deze krant. In politiekringen wordt ervan uitgegaan dat de helft van deze agenten nog met een wapen surveilleert, terwijl dat verboden is.

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken is op de hoogte van deze feiten. In een nog niet openbare brief aan de korpsbeheerders eist zij dat nog dit jaar alle agenten die hun schiet- en geweldstoets niet hebben gehaald, hun wapens inleveren. De minister neemt de kwestie hoog op. Al in 2004 was toegezegd dat het onbevoegd surveilleren met wapens zou worden uitgebannen. In dat jaar ontstond veel ophef, toen bleek dat veel korpsen zich niet aan de wapenreglementen hielden.

Uit een ander onderzoek werd duidelijk dat in 2002 vier van vijftien schietincidenten een agent betrokken was die eigenlijk geen wapen mocht dragen. Jaap Timmer, die het laatste onderzoek uitvoerde, zegt dat het aantal van zeshonderd agenten dat onbevoegd een wapen draagt reëel is. Volgens onderzoeker Otto Adang van de Politieacademie staan korpsen onder grote druk om zo veel mogelijk 'blauw' op straat te hebben. De verleiding is volgens hem daarom groot om agenten die gezakt zijn voor hun schiettoets toch gewapend te laten surveilleren. De Raad van Hoofdcommissarissen geeft toe dat de interne registratie onvoldoende is, maar ontkent dat veel agenten onbevoegd een wapen dragen. Vakbondswoordvoerder Gerrit van de Kamp is ongerust. ,,Het is toch bijzonder zorgwekkend dat die registratie vier jaar nadat alle alarmbellen gingen rinkelen, nog steeds niet op orde is?'' (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden