Politie ontruimt zes kraakpanden in Oost

De politie heeft vanmorgen zes gekraakte panden op de hoek van de Ringdijk en Willem Beukelsstraat (Oost) ontruimd.

Anarchistische grafitti op een gekraakt pand in Oost. Beeld Rink Hof
Anarchistische grafitti op een gekraakt pand in Oost.Beeld Rink Hof

Tegelijkertijd werden afgelopen weekeinde elders vier panden gekraakt: aan de Middenweg (Oost), Danzigerbocht (Spaarndammerbuurt), Eerste Jan van der Heijdenstraat (Pijp) en Zuidelijke Wandelweg (Rivierenbuurt). Op de laatste plek trokken uitgeprocedeerde asielzoekers in een schoolgebouw dat nu prompt Vluchtschool heet.

Zes ontruimingen, vier nieuwe kraken. '2-0 voor ons,' aldus politiecommissaris Leen Schaap vanmorgen op de Ringdijk. Niemand werd aangehouden bij de ontruiming van zes woningen die een week geleden werden gekraakt en die Ymere wil renoveren.

Gisteravond kregen de krakers van de wijkagent te horen dat ze vanmorgen weg moesten. Ze pleegden geen verzet, anders dan het stapelen van wat hout bij de voordeur. Maar omdat de ontruimers via de achterdeur kwamen, haalde dit weinig uit.

Drie Spanjaarden vluchtten met achterlating van matrassen, de lucht van verschraald bier, een kant en klaar maaltijd (bami) en rode ski's (!) van het merk Blizzard.

Schaap had 24 agenten 'met de platte pet' ingezet plus enkele specialistische barricade-ruimers van het BraTRa-team (brand, traangas). Wijs geworden nadat Schaap bij een vorige ontruiming in de Vechtstraat met een moker zelf een gat in een deur had geslagen, door het gat had gekeken en een paal in zijn gezicht kreeg geduwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden