Update

Politie ontmantelt huis bioscoopschutter

Bomexperts zijn vandaag begonnen met de ontmanteling van het huis van de man die vrijdag in een bioscoop in de Amerikaanse stad Aurora bij Denver 12 mensen doodschoot. In het appartement heeft de bomeenheid meerdere boobytraps gelokaliseerd.

Veiligheidsdiensten staan voor het huis van de verdachte James Eagan Holmes. Beeld reuters
Veiligheidsdiensten staan voor het huis van de verdachte James Eagan Holmes.Beeld reuters

De politie wist twee boobytraps in het appartement onschadelijk te maken. Een van de explosieven is uitgeschakeld door een kleine gecontroleerde ontploffing te veroorzaken met behulp van een robot. De ontploffing werd gehoord door verslaggevers buiten het flatgebouw. Sommige getuigen hoorden twee of drie ontploffingen. Korte tijd later bewogen kleine onderdelen van een rolgordijn voor het raam op de derde verdieping.

Een politiewoordvoerder zei dat met de explosie een tweede boobytrap is uitgeschakeld. 'We hebben goede hoop daarmee de resterende belangrijkste bedreiging te hebben geëlimineerd.' De politie denkt nu het appartement te kunnen betreden.

'Er zijn nog steeds allerlei gevaren in het appartement', voegde de woordvoerder eraan toe. 'We zullen hier nog urenlang blijven om bewijsmateriaal te verzamelen en de resterende gevaren weg te nemen.'

Eerste boobytrap
De eerste boobytrap in het huis van de bioscoopschutter van het Amerikaanse stadje Aurora werd eerder vanavond ontmanteld. Een draadje had een bom tot ontploffing kunnen brengen 'met de bedoeling om wie daar binnen kwam te doden', zei een woordvoerster van de lokale politie.

Volgens de zegsvrouw zijn er meer voorwerpen in de woning en gaat het onderzoek van de bomeenheid verder. Mogelijk moeten objecten gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht. Er wordt geschat dat er mogelijk 30 explosieven in de woning liggen.

James Holmes (24) schoot vrijdag 12 mensen dood tijdens een première van de nieuwe Batman-film. Ongeveer 60 mensen raakten gewond. De schutter is gearresteerd. Zijn motief is nog niet bekend. In zijn huis zag de politie 'erg veel draden, potten vol munitie, flessen met vloeistof, iets dat leek op mortieren'.

Een bomeenheid van de politie deed vandaag eerst al uren onderzoek bij de woning van Holmes. De politie gaat voorzichtig te werk om te voorkomen dat er mogelijk bewijsmateriaal, als bijvoorbeeld een computer, verloren gaat.

Gevaarlijk
Gisteravond probeerden veiligheidsdiensten al het huis van de verdachte binnen te komen om de boobytraps of explosieven te ontmantelen, maar zij trokken zich terug toen het toch te gevaarlijk bleek. Het hoofd van de politie in Aurora zei nog nooit zoiets te hebben gezien. Het appartementencomplex is afgezet en buurtbewoners kunnen voorlopig nog niet terug naar hun huizen.

Tegenover de politie laat Holmes vooralsnog niets los. Het enige dat hij heeft gezegd, is: 'I am the Joker', refererend aan de slechterik uit de Batman-film- en comicreeks. Hij wordt maandag voorgeleid. In de Amerikaanse staat Colorado zou hij de doodstraf kunnen krijgen.

Debat
De schutter verkreeg de wapens op legale wijze. De schietpartij maakt daarom in de Verenigde Staten een debat los over de liberale wapenwet in Colorado. Voor- en tegenstanders van wapenbezit vliegen elkaar in de haren. Toch blijven Obama en Romney stil over dit onderwerp. Behalve de gebruikelijke woorden over eenheid en verdraagzaamheid klonk uit de monden van de presidentskandidaten geen woord over dit heikele onderwerp - een kwestie die nu ook opvallend afwezig blijkt in de campagnestrijd.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden