Politie onderzoekt lek burgemeestersbenoeming

De politie doet onderzoek naar het doorspelen van informatie uit de vertrouwens­commissie voor de ­benoeming van de nieuwe burgemeester in Amsterdam.

Komende week beslist het OM of er een vervolgonderzoek komt. Beeld Eva Plevier
Komende week beslist het OM of er een vervolgonderzoek komt.Beeld Eva Plevier

Johnas van Lammeren, raadslid van Partij voor de Dieren en voorzitter van deze commissie, heeft op 3 mei aangifte gedaan, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Van Lammeren wil er niets over zeggen.

Geheimhouding
Aanleiding was een stuk in De Telegraaf over de manier waarop de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad te werk gaat; de leden horen bijvoorbeeld pas kort voor een bijeenkomst waar zij naartoe moeten gaan.

De vraag is of deze anekdote valt onder de geheimhouding waar de vertrouwenscommissie aan gebonden is. De politie zal volgende week het onderzoek afronden en daarna volgt de beslissing of de Rijksrecherche een vervolgonderzoek begint. Lekken door een lid van de vertrouwenscommissie is strafbaar.

Vorige week kwam naar buiten dat het Openbaar Ministerie een journalist van het Brabants Dagblad had afgeluisterd in een onderzoek naar een lek bij de benoeming van de burgemeester van Den Bosch. De verslaggever beschreef tot in detail hoe deze benoeming tot stand kwam.

Kandidaten
Verdeeld over twee rondes hebben in Amsterdam 114 kandidaten gesolliciteerd. Commissaris van de Koning Johan Remkes selecteert kandidaten in overleg met de vertrouwenscommissie, waarna de gemeenteraad de nieuwe burgemeester aanbeveelt. De benoeming moet voor het zomer­reces gebeuren.

Lees ook: Zo werd de zoektocht naar een burgemeester toch een zooitje

Zoektocht

Volg hier alles over de zoektocht naar een nieuwe burgemeester

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden