Politie onderzocht Julio P. al in 2006

ROTTERDAM - De Nationale Recherche heeft in 2006 een vooronderzoek gedaan naar piloot Julio P., om te kijken of hij wellicht strafbare feiten had gepleegd. Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zei vrijdag dat dat onderzoek in 2008 is uitgelopen op een daadwerkelijk strafrechtelijk onderzoek, waarbij ook Argentinië betrokken was. In beide landen liepen toen opsporingsonderzoeken naar de piloot van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia.

P. werd dinsdag in Valencia in Spanje opgepakt. Hij zou ten tijde van het Videlaregime in Argentinië zogenoemde dodenvluchten hebben uitgevoerd. Daarbij werden tegenstanders van de dictatuur levend boven zee uit vliegtuigen gegooid.

Aanleiding voor het vooronderzoek in 2006 was informatie die bij de politie was binnengekomen over het verleden van P. Het OM wil niet zeggen waar de informatie vandaan kwam. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om informatie van collega's van P., aan wie hij zou hebben verteld dat hij de dodenvluchten had uitgevoerd.

Op een uitleveringsverzoek van Argentinie van eind vorig jaar kon Nederland volgens het OM niet ingaan omdat de landen geen WOTS-overeenkomst hebben, die regelt dat in het buitenland veroordeelde Nederlanders hun straf in Nederland mogen uitzitten. Een 'gewoon' uitleveringsverdrag bestaat wel, maar daarin staat volgens de woordvoerder dat Nederland personen met een Nederlands paspoort niet uitlevert. Het Zuid-Amerikaanse land heeft vervolgens afgelopen voorjaar een internationaal arrestatiebevel doen uitgaan voor Julio P.

Vooralsnog loopt het onderzoek naar P. in Nederland nog. Dat stopt echter als hij naar Argentinië wordt overgebracht voor berechting. Het OM verwacht een rechtshulpverzoek van de Argentijnse justitie voor de opbrengsten van de huiszoeking die de politie dinsdag bij Julio P. heeft gedaan.

P. lijkt geen strafblad te hebben, aangezien hij de afgelopen jaren door de AIVD-screening voor piloten is gekomen. De AIVD raadpleegt daarvoor onder andere de politiesystemen. Hoe de selectieprocedure bij P.'s werkgever Transavia in elkaar zit, is niet duidelijk. Een woordvoerster van het bedrijf kon nog niet zeggen of Transavia al langer op de hoogte was van het verleden van de Argentijnse Nederlander. De maatschappij brengt later op de dag meer informatie naar buiten, zei de woordvoerster. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden