Politie, OM en sekssites werken samen tegen illegale prostitutie

Op de Wallen en in de privéclubs zijn vrijwel geen minderjarige prostituees meer; de seksbedrijven kijken wel uit. De route loopt nu via internet. Opsporing is ingewikkeld, maar exploitanten van de prostitutie-sites werken nu samen met politie en Openbaar Ministerie.

De hotelkamer in Valkenburg, waar de 16-jarige Kimberley seks had met tientallen mannen.Beeld anp

Prostitutie is de afgelopen jaren voor een groot deel verschoven naar het internet. Daarmee is de gedwongen prostitutie verder weggezakt in de schemer van de illegaliteit; digitale contacten zijn moeilijker traceerbaar.

Met 30.000 nieuwe advertenties per maand is de erotische contactsite Sexjobs.nl veruit de grootste site qua aanbod; er komen dagelijks 60.000 bezoekers. Kinky.nl heeft 8000 advertenties, 130.000 bezoekers per dag.

Kimberley
De sites komen in veel mensenhandelzaken terug: met enige regelmaat worden minderjarige meisjes die zich voordoen als volwassenen via Kinky.nl en Sexjobs.nl aangeboden als prostituee. Bij politiecontroles blijkt dat achter sommige advertenties gedwongen prostitutie schuilgaat. Onder andere de 16-jarige Kimberley, die in een hotel in Valkenburg tientallen klanten afwerkte, stond op de sites vermeld. Ook in Amsterdamse zaken rondom gedwongen prostitutie duiken de sites vaak op.

Om de illegale prostitutie tegen te gaan, overleggen OM en politie met de exploitanten van de sites, die in handen zijn van het Haagse Midhold BV, een bedrijf van Ton Schut en Florian Albers, die samenwerken met hun compagnon Marinus Wang Ko. Besproken wordt hoe misstanden kunnen worden ontdekt en aangepakt: sinds kort voert Kinky.nl bijvoorbeeld een 'deurbeleid:' alleen vrouwen van boven de 21 jaar mogen adverteren. Als wordt getwijfeld, moeten adverteerders een foto van hun legitimatiebewijs meesturen. Als de sites misstanden constateren, wordt de politie ingeschakeld.

Verantwoordelijkheid
Officier van justitie Warner ten Kate is bij het Landelijk Parket gespecialiseerd in mensenhandel. 'Het gebruik van websites met advertenties is betrekkelijk nieuw, de groei is enorm geweest. De sites beginnen nu hun verantwoordelijkheid te nemen, mede naar aanleiding van de zaak in Valkenburg. We zijn in gesprek. Maar wij hebben hen ook nodig,' zegt Ten Kate.

De exploitanten van Kinky.nl en Sexjobs.nl vertellen vandaag in Het Parool 'naar eer en geweten te handelen in een precaire branche.' 'Wij balen er ook van dat ons platform wordt misbruikt door criminelen.'


Lees vandaag (8-8) in Het Parool hoe rechercheurs naar misstanden speuren en hoe het OM en de sekssites samenwerken om illegale prostitutie tegen te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden