Politie: mogelijk criminele afrekening

UPDATE: AMSTERDAM - De 40-jarige Nedim Imac, oud-voorzitter van de Amsterdamse amateurvoetbalclub FC Turkiyemspor, is zaterdagavond in Amsterdam doodgeschoten. De politie gaat uit van een afrekening in het criminele circuit.Imac, die in zijn jaren als voorzitter veel heeft betekend voor de Turkse vereniging, werd in de Amsterdamse wijk Osdorp met enkele kogels beschoten en overleed ter plaatse.

De Nederlander van Turkse afkomst zou zaterdag met zijn gezin gaan eten bij het Turkse restaurant Bir Bey aan de Jan Rebelstraat in Osdorp. De familie was al binnen toen Imac ongeveer twintig meter voor de ingang van het restaurant werd beschoten. Hij is meedere keren geraakt, onder meer in zijn hoofd. Imac overleed op straat aan zijn verwondingen.

Bij de aanslag waren volgens de politie twee of drie daders betrokken, in de leeftijd van 20 tot 30 jaar. Ze zijn voortvluchtig. Enkele uren na de schietpartij trof de politie in de buurt van de Hoogheemraadweg in Osdorp een witte Mercedesbus aan, overgoten met benzine. De bus, die enkele jaren geleden werd gestolen in Amsterdam-Oost, is volgens de politie mogelijk de vluchtauto. Ooggetuigen zagen zaterdag twee personen bij de bus weglopen met een scooter aan de hand. Het is nog onduidelijk of de scooter uit de bus kwam.

'Het heeft niets met de club te maken'

De politie tast nog in het duister over het motief voor de moord. Zondag maakte de chef van de afdeling zware criminaliteit van de Amsterdamse politie bekend dat rekening wordt gehouden met een afrekening in het criminele circuit.

De voetbalvereniging waarvan Imac zestien jaar voorzitter was, gelastte zondag alle wedstrijden af. Waarnemend voorzitter van Turkiyemspor, Martin van den Heuvel, was zaterdag verbijsterd over de moord. ''Ik kan me niet voorstellen wie dit gedaan heeft. Het heeft zeker niets met de club te maken.'' Nedim Imac legde in november vorig jaar zijn functie als voorzitter tijdelijk neer in verband met familieomstandigheden.

De Amsterdamse voetbalvereniging kwam begin dit jaar in het nieuws toen de Belastingdienst een naheffing van 1,3 miljoen euro bij de club neerlegde. Er zou de afgelopen vijf jaar te weinig premie en loonbelasting zijn afgedragen.

Zondagmiddag lag er op de plek waar Imac overleed een bosje bloemen en brandde een kaars. In het clubhuis van Turkiyemspor heerste een zeer aangeslagen sfeer. De Amsterdamse vlag aan het clubhuis werd halfstok gehangen. (ANP)

Liquidaties en aanslagen in Amsterdam

AMSTERDAM - De moord zaterdagavond in Amsterdam op Nedim Imac is volgens de politie mogelijk een afrekening in het criminele circuit. De oud-voorzitter van de Amsterdamse amateurvoetbalclub Turkiyemspor overleed nadat er meerdere kogels op hem waren afgevuurd voor de deur van het restaurant waar hij met zijn gezin zou gaan eten. Hieronder volgt een chronologisch overzicht van de belangrijkste moorden en aanslagen in de hoofdstad. Een overzicht van liquidaties in Amsterdam.

1991:

- Juni: Klaas Bruinsma, een zware crimineel, wordt bij het Hilton Hotel geliquideerd. Hij stond bekend als leider van de grootste en gewelddadigste maffia-achtige misdaadorganisatie in Nederland.

1992:

- Mei: Op de ringweg rond Amsterdam schiet een onbekende de 34-jarige Belgische arts Danny Leclere in zijn auto dood. Leclere speelde een voorname rol in de eerste echte grote xtc-zaak in Nederland. Na een veroordeling tot zes jaar cel nam hij de benen tijdens een verlof. Zijn moordenaar is onvindbaar gebleven.

1996:

- Maart: In een café aan de Haarlemmerstraat wordt de Belgische drugshandelaar en politie-informant Martin Swennen met een reeks pistoolschoten geliquideerd. De dader wordt gepakt.

1999:

- Juli: Een 27-jarige vrouw komt in Osdorp om het leven als haar auto ontploft. Het gaat om een afrekening in het criminele circuit en het explosief was niet voor de vrouw bedoeld. Zij was de partner van een bekende Joegoslavische crimineel.

2000:

- September: Op de Haarlemmerdijk komt de 56-jarige topcrimineel Jan Femer om. Een schutter schiet hem van dichtbij vanaf een motor dood.

- Oktober: Op het Gelderlandplein overleeft de 40-jarige topcrimineel Sam Klepper te midden van winkelend publiek een schietpartij niet. Tussen de twee moorden op Klepper en Femer bestaat waarschijnlijk een verband, meldde de politie.

2002:

- Maart: In de Bloedstraat wordt de 52-jarige Egyptische drugshandelaar Magdi Barsoum doodgeschoten. Hij werkte vanaf de jaren tachtig samen met Klaas Bruinsma en deed zaken met Sam Klepper.

- December: Op de Willem van Weldammelaan in Amsterdam-Buitenveldert treffen kogels Gijs van Dam jr. in zijn auto. Hij overleeft de aanslag, maar raakt wel invalide. Zijn vader is al jaren een bekende in de Amsterdamse onderwereld.

2003:

- Januari: Voor een spoorwegovergang in Diemen schiet een onbekend gebleven man George Plieger dood, terwijl deze in zijn auto zit. Het slachtoffer zou een ondergeschikte positie in het criminele milieu hebben.

- Januari: Heineken-ontvoerder Cor van Hout wordt op klaarlichte dag in de Dorpsstraat in Amstelveen geliquideerd. Zijn metgezel Robert ter H. overlijdt later ook aan de verwondingen opgelopen bij de schietpartij.

- Mei: In de PC Hooftstraat vindt een afrekening plaats waardoor een 57-jarige man uit Servië-Montenegro omkomt. De man was een bekende van de politie.

- Augustus: Voor zijn zaak aan de Middenweg wordt de 59-jarige onroerendgoedhandelaar B.L. doodgeschoten. L. was eigenaar van café-restaurant Frankendael en had het als projectontwikkelaar wel eens aan de stok met justitie.

- Oktober: De 39-jarige crimineel Jules Jie en een 20-jarige Thaise vrouw komen om het leven nadat zij in hun auto op de Keizer Karelweg in Amstelveen in koelen bloede zijn neergeschoten.

2004:

- Mei: Vastgoedmagnaat Willem Endstra (51) wordt vlak bij zijn kantoor, Convoy Vastgoed bv, aan de Apollolaan doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie verdacht hem van het witwassen van crimineel geld. Endstra heeft dit altijd ontkend.

- Juli: De Egyptenaar Mounir Barsoum wordt op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan doodgeschoten in zijn auto door twee jongens op een scooter. Zijn 12-jarige dochter die naast hem zat, raakt zwaargewond. Mounir is de broer van de in 2002 geliquideerde Magdi Barsoum.

2005:

- Oktober: Ex-advocaat Evert Hingst wordt in de Gerrit van der Veenstraat geliquideerd. Het OM verdacht hem van witwaspraktijken, bovendien was hij onder meer raadsman van topcrimineel John Mieremet.

- November: John Mieremet, de vaste zakenpartner van Sam Klepper, wordt vermoord in Thailand. Dezelfde dag komt er door schoten in Osdorp ook een einde aan het leven van vastgoedhandelaar Cees Houtman, volgens bronnen een goede bekende van Mieremet. Hij is binnen een week het derde slachtoffer van een afrekening in de Amsterdamse onderwereld. De 44-jarige George van Kleef is donderdag 10 november doodgeschoten vlakbij zijn woonboot in een jachthaven, bij het Amsterdamse Bos. Van Kleef hoorde volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries tot de vriendengroep van Cees Houtman.

2006:

- April: In een café in Amsterdam-West wordt Anthonie van der Bijl doodgeschoten. De man had een zakelijke relatie met de eerder geliquideerde Cees Houtman. Justitie vermoedt dat de vermeende criminele organisatie rond Willem Holleeder naast andere vastgoedhandelaren ook Houtman heeft afgeperst. Volgens Vrij Nederland had de politie Van der Bijl gevraagd een verklaring over Holleeder af te leggen, maar was hij hiertoe uit angst niet bereid.

2007:

- Februari: Voor een restaurant aan de Jan Rebelstraat in Amsterdam-Osdorp, waar hij met zijn gezin zou gaan eten, wordt de 40-jarige Nedim Imac met enkele kogels vermoord. Imac was lange tijd voorzitter van de Turkse amateurvoetbalclub Turkiyemspor in Amsterdam. De politie spreekt van een afrekening in het criminele circuit. (ANP)

Wilt u meer weten over de Amsterdamse onderwereld? In onze shop is het boek 'De oorlog in de Amsterdamse onderwereld' van Paroolverslaggevers Bart Middelburg en Paul Vugts te bestellen. Of luister naar een fragment op onze radio-pagina

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden