Politie maakt excuses voor geboeid afvoeren bejaarde man

De Amsterdamse politie heeft excuses aangeboden voor de manier waarop een bejaarde Marokkaanse man, die een verkeersovertreding had begaan, op het Hagedoornplein in Noord werd gearresteerd. De PvdA heeft Kamervragen gesteld over het incident. 

Het Parool
Beeld van de man die wordt afgevoerd. Beeld Facebook Marokkaanse Community
Beeld van de man die wordt afgevoerd.Beeld Facebook Marokkaanse Community

Een video van het voorval verscheen dinsdagavond op Facebook en leverde veel boze reacties op. Te zien is hoe de man, die zichtbaar slecht ter been is, met de handen op zijn rug wordt geboeid en door een motoragent met lichte dwang richting een politiebus wordt geduwd. De man moet zichtbaar moeite doen zich staande te houden.

De politie zegt de gang van zaken te betreuren en zal excuses aanbieden aan de man, die volgens omstanders 84 jaar oud is. "De man kon zich na een verkeersovertreding niet identificeren en hij maakte een verwarde ­indruk. Ook in het Arabisch was geen contact met hem te leggen. De man had gezien zijn leeftijd niet op deze manier moeten worden meegenomen. De man leek erg geschrokken van de commotie. Hij zal dan ook ­excuses ontvangen van de politie."

Kamervragen
PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch gaat Kamervragen stellen aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) over het incident. Hij wil onder meer weten waarom de man geboeid moest worden, of er kans was op vluchtgevaar, of de betrokken politieagenten zijn aangesproken over de aanhouding en of er nazorg wordt geboden aan de aangehouden man. Marcouch wil ook graag van Van der Steur weten of hij de mening deelt dat de aanhouding 'buiten proporties en beschamend' is.

Het Amsterdamse PvdA-raadslid Sofyan Mbarki heeft ook gereageerd op het incident. Hij vindt de excuses van de politie niet genoeg en stelt voor dat de burgemeester persoonlijk langsgaat bij de bejaarde man en zijn familie, 'gezien zijn leeftijd en wat er is voorgevallen'. "Maar ook gezien onbegrip en de maatschappelijke onvrede die nu heerst bij veel Amsterdammers."

Mbarki stelt namens de Amsterdamse PvdA-fractie vragen aan het college van b. en w. over de arrestatie. Hij wil onder meer weten wat het strafbare feit was waarvoor de man is aangehouden, of er richtlijnen bestaan voor het aanhouden en boeien van oudere personen en of er naar de mening van de burgemeester proportioneel is gehandeld door de politie.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat met de betreffende politieagenten wordt gesproken over het incident.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden